ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (X)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (X)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (X)

• „Fiecare se va calma şi va ateriza cu picioarele pe pământ” – zice o mare personalitate. „A ateriza cu picioarele pe pământ” este un pleonasm – a terre – pe pământ- (a ameriza – a coborî pe mare, a aseleniza – a coborî pe Selena, pe lună). Putea să zică „Fiecare se va calma şi va reveni cu picioarele pe pământ”
• Într-o reclamă se poate auzi: „Medicamentul… ameliorează durerea de cap din sinuzită”. Precizăm: sinuzita este boala
sinusurilor – deci corect se zice: „Medicamentul X ameliorează durerea de cap la nivelul sinusurilor (sau din zona sinusurilor)”. În limba noastră există trei mijloace interne de îmbogăţire a vocabularului: derivare, compunere şi conversiune (schimbarea valorii gramaticale).
Derivarea este procedeul prin care se obţin cuvinte noi cu ajutorul afixelor – sufixe şi prefixe – sunete sau grupuri de sunete ce se alipesc rădăcinii unui cuvânt (prefixele se pun înaintea rădăcinii, sufixele se alipesc rădăcinii) –ită este un sufix productiv, cu ajutorul căruia se obţin denumiri de boli; sinus + -ită rezultă sinuzită, otită, hepatită, faringită, laringită, poliomielită etc.
În aceeaşi categorie se înscrie şi sufixul –oză, cu ajutorul căruia se obţin denumiri de boli: artroză, spondiloză etc.
Deci, „durerea de cap din sinuzită” este o gravă greşeală de exprimare comisă din cauza necunoaşterii sensului exact al cuvintelor! (Durerea se află în organ, sistem, ci nu în boală).
• La un post TV, realizatorul unei emisiuni zice: „Au plecat mulţi datorită condiţiilor grele de muncă”. Reamintim că prepoziţiile datorită, mulţumită, graţie ale cazului dativ se folosesc în sensul realizării acţiunii „graţie (datorită) efortului susţinut a realizat o performantă…, a izbutit…, a obţinut… etc”.
În propoziţia formulată de acel realizator, trebuia folosită locuţiunea prepoziţională „din cauza” sau „din pricina” (perfect sinonime).
• Adjectivele terminate în x (fix, complex) au formele corecte:
– Sg. Mas. şi Neutru: fix – complex
– Fem.: Fixă – complexă
– Pl. Masc / Neutru: ficşi – complecşi
– Pl. Fem.: fixe – complexe
Substantivul Complex (complex sportiv, complex comerical) are forma corectă de plural complexe.
• „Unii dintre noi nu sunt fericiţi pentru că unele lucruri sunt grele de realizat”, zice o realizatoare TV. Corect, „unele lucruri sunt greu de realizat”, greu este aici adverb şi determină verbul la supin – de realizat – sunt imposibil de realizat, nu sunt imposibile de realizat!

FLOAREA NECȘOIU

0%

User Rating: Be the first one !

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Câteva gânduri la vreme de pandemie…

Sunt, iată, două luni bune de când vorbim despre şi ne confruntăm cu pandemia de …

Resetarea planetei

Per aspera ad astra” „Pe căi anevoioase (dificile, aspre, ostile, potrivnice) către stele”(versul 437 din …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 14 =

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: