ACASĂ / ARTICOLE / CĂLĂTORI PRIN UNIVERS / ÎNSEMNE STELARE ÎN PEȘTERI

ÎNSEMNE STELARE ÎN PEȘTERI

ÎNSEMNE STELARE ÎN PEȘTERI

 

Un grup de oameni de ştiinţă germani au făcut această senzaţională descoperire într-o serie de peşteri din Franţa şi Spania, la începutul anului 2003. Cercetările care au în vedere desenele de pe stâncile din peşteri continuă şi nu este exclus să apară noi elemente cu totul neaşteptate care, din păcate, până la această dată nu au fost publicate.
În Franţa, în mica localitate Lascaux, desenele reprezentând bolta cerească aparţin preistoriei, fiind executate cu aproximativ 16,5 mii de anii în urmă! După cum a declarat Michael Rappenelӧck, de la Universitatea din München, „pe hărţi sunt reprezentate constelaţiile Taurul, Lira şi Pleiadele. Pe lângă aceste hărţi şi alte desene, mai apare taurul, un straniu om-pasăre şi un vultur”.
Cercetătorii germani presupun că sunt imagini simbolice a trei din cele mai strălucitoare stele: Vega, Deneb şi Altair. În zilele noastre, aceste stele se văd foarte bine vara şi formează împreună – după părerea astronomilor – „Triunghiul verii”. Cea mai strălucitoare dintre ele – Vega – se vede foarte clar la mijlocul lunii iulie. „Cu multe mii de ani în urmă, apariţia pe cer a acestui «Triunghi» anunţa începutul primăverii”, sunt de părere cercetătorii germani.
Interesant este şi faptul că în mai multe peşteri din Spania „hărţile cerului” sunt ceva mai „tinere”, având o vechime de aproximativ 14 mii de ani. Alături de desene excepţionale reprezentând tauri, cai şi antilope, în peşterile spaniole apar şi… stele. Şi aici sunt prezente desene misterioase ale omului-pasăre, înconjurat de tauri şi vulturi. În jur apar o mulţime de puncte pe care oamenii de ştiinţă le consideră a fi reprezentări schematice ale celorlalte stele!

Această nouă şi senzaţională descoperire denotă nu numai înaltul spirit artistic caracteristic oamenilor din acea străveche perioadă, ci şi cunoştinţele deosebite pe care le aveau – fapt necunoscut până acum comunităţii ştiinţifice. În România, la doar câțiva kilometri de Mangalia putem regăsi un spectaculos labirint subteran. Este o peșteră unde s-au făcut numeroase descoperiri uimitoare şi care ascunde multe mistere nedescifrate. „Peștera fără capăt”, Peștera Limanu se află în localitatea cu același nume, din județul Constanța; are o lungime de aproximativ patru kilometri. Reprezintă cel mai mare labirint subteran din România – cu o serie de coridoare și galerii întortocheate. Potrivit folclorului local, una dintre galerii ar ajunge dincolo de granița cu Bulgaria!
Au fost descoperite în această peşteră obiecte de ceramică dacică, oase încastrate în pereți, dar și două camere-altar, folosite de preoții daci. Au mai fost găsite desene rupestre, simboluri religioase și o serie întreagă de inscripții încă nedescifrate.
Potrivit arheologului Vasile Boroneanț, în lucrarea „Labirintul subteran de la Limanu”, reprezentările sunt operele mai multor generații, începând cu sec. I î.e.n. până spre sec. X-XI erei noastre. Figurile de călăreți desenate pe pereți, descrie Vasile Boroneanț, „seamănă în mod izbitor cu călăreții daci de pe ceramica descoperită în multe așezări de pe aria locuită de traco-daci”.
O legendă spune că în interiorul peșterii se aud câteodată sunete bizare, ce par să vină din străfundurile pământului. Cei care încearcă să găsească sursa acestora nu se mai întorc niciodată. Potrivit altei legende, peștera este vegheată de Zamolxe, zeul suprem al geto-dacilor, care-i ademenește pe neinițiații ce îndrăznesc să se aventureze prin galeriile întortocheate.

ALECU MARCIUC

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

UN PATRONIM CONTINUU DE PESTE 1000 DE ANI-Popa Stoica din Fărcașele

n. 1565 Fărcașele – d. 25 martie 1625? Cel pomenit ca fiind Stoica din Fărcașe, …

Familiile nobile române din Transilvania-Secțiunea Stoika

Baza documentării spre a identifica purtătorii numelui de Stoika sub toate formele de alcătuire grafică, …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: