ACASĂ / ARTICOLE / INTERVIU / INTERVIU CU FLORIAN LAURENȚIU STOICA: „Este un omagiu adus înaintașilor mei”

INTERVIU CU FLORIAN LAURENȚIU STOICA: „Este un omagiu adus înaintașilor mei”

Revista „Independența RomânăIndependența prin cultură” a ajuns la borna 60, așa cum scriam și-n editorialul meu! De departe, a putea susține un proiect cultural media de 5 ani, haideți să recunoaștem că nu-i puțin lucru! Mai ales când tot acest lucru, o să vă vină să credeți, sau nu, este susținut din propriile „rezerve financiare” de o singură persoană… Florian Laurențiu Stoica.

De aceea, să nu fim ipocriți și să recunoaștem că un astfel de motiv este de ajuns pentru a provoca Omul și Mecena … la un scurt schimb de opinii și replici, cu mai mult, ori mai puțin ștaif aristocratic pe tema revistei care luna asta, a ajuns la această bornă: 60!

ARICIUC CORVIN BOGDAN


De unde a pornit totul?

Gândul mi-a răsărit în minte și-n inimă, cu ceva timp în urmă, ceva mai bine de cinci ani. Este dacă vrei, în primul rând adus înaintașilor mei… spre exemplu, Titus T. Stoika, care a fost luptat trei războaie: război din Balcani, primul şi al doilea Război Mondial. Titus T. Stoika s-a născut la Buzău pe 14 octombrie 1893 şi a decedat în anul 1983. A fost comisar regal pentru Italia, consilier judeţean la Lăpuşna, avocat, profesor la şcolile de tragere ale artileriei la Chişinău.
Istoria familiei Stoika începe la 13 februarie 1649 la Alba Iulia când Principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczy al II-lea, îl trece în rândul nobililor pe Ştefan Stoika, iobag din Veneţia de Jos, din districtul Făgăraş, pentru „credinţa şi credincioasele slujbe” dovedite ale acestuia, precum şi titlul nobiliar „De Alzo Venicze et Kucsulata”.

Astfel, Ştefan Stoika a primit atunci de la Principele Transilvaniei sigiliul Stemei Heraldice care în prezent este simbolul Fundaţiei Literar-Istorice „Stoika”.

Familia îşi are începuturile undeva la anul 1100. Sunt izvoare în acest sens care trebuie cercetate. Cert este că la 1649, în diploma dată de Rakoczy al II-lea, în 13 februarie unuia dintre strămoşii mei (Principele Transilvaniei Gheorghe Rakoczy al II-lea trece în rândul nobililor pe Ştefan Stoika, iobag din Veneţia de Jos, districtul Făgăraş, pentru „credinţa şi crendicioasele slujbe” dovedite ale acestuia – sursa: site-ul Fundaţiei „Stoika” – n.r.). Cam de atunci începe documentarea istoriei acestei familii. El se numea Ştefan Stoika De Alzo Venicze. Acest nume Ştefan a fost cam des folosit de-a lungul timpului, nu ca nume provenind dinspre Vestul României, ci ca un nume neaoş, românesc.

Mai departe, ei au continuat pe diverse ramuri. Este greu acum în a face o detaliere a lor, dar ce pot să spun este că, oprindu-mă la străbunicul meu patern, el a avut 19 copii, iar o bună parte dintre ei au fost în armată, alţii au avut un drum literar, artistic, gazetăresc. Un lucru este cert, acela că ei sunt puţini cunoscuţi şi de aceea viitoarea manifestare va fi omagierea a doi dintre şapte generali, respectiv Nicolae Stoika şi Ştefan Stoika, care sunt înmormântaţi în cimitirul Bellu. Bine, acolo sunt mult mai mulţi înmormântaţi, vreo 11 Stoika, dar eu vorbesc de aceşti doi generali. Tot acolo este un Stoika Victor care a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al Căilor Ferate şi este cel care a trasat, împreună cu el, pentru că Saligny era conducătorul de proiect şi era inginer, a trasat calea ferată Bucureşti-Cernavodă. Sunt multe de spus. Eu le iau pe secvenţe.

A fost greu începutul?

Ca orice început au existat și momente bune, dar și unele mai grele, dar să fim sinceri, măcar azi să fim atât de sinceri și să păstrăm doar momentele bune. Sunt oameni extraordinari, pe care viața și derularea ei mi i-au scos în cale. Și cred că nu-i puțin lucru să ai de-a face cu o sumedenie de oameni, de situații. Am să încerc să fac un pact cu tine și să nu mă pui să pomenesc de oamenii cu care am lucrat, nu de alta, dar nu vreau să fac vreo nefăcută și să uit unul sau altul! Dar reține, ca orice început, a avut și părți bune, dar și încercări.

Acum, la ceas aniversar v-aș întreba ca patron, dar și ca Președinte al unei fundații literar-istorice cât de interesată mai este tânăra generaţie de cunoaşterea valorilor culturale româneşti, a valorilor istorice şi ce s-ar putea face pentru a avea o mai bună promovare a acestora în rândul tinerilor?

Pentru că tot suntem la, hai să spunem ora adevărului, îmi permit să-ți declar ție și cititorilor noștrii, o mărturisire pe care nu am obosit a o repeta celor care vor să mă asculte: eu am colindat destul de mult şi am constatat că în România există o Românie paralelă. Am scris un poem, îl am undeva într-o carte, în care spun că există o Românie paralelă, câţiva se zbenguiesc, cei mai mult sunt sus pe citadelă. Există o Românie adâncă, profundă, tineri, copii cu profesori deosebiţi, cu dascăli deosebiţi, cu antrenori, ş.a.m.d., care nu este adusă la cunoştinţa publicului şi există o Românie, hai să zicem câţiva „se zbenguiesc”, cum spun eu, aşadar o Românie pe care o vedem tot timpul pe mass-media, dar care ne este inoculată persuasiv. Bine ar fi să adoptăm în ceea ce priveşte şi o poziţie faţă de mass-media pentru că nu face bine tineretului de astăzi. Nu că m-aş lua de mass-media. Nu, nu acesta este sensul. Sensul este de a adopta acele măsuri şi acele lucruri care să fie în consens cu evoluţia tinerei generaţii. Care ar fi acelea? Nu trebuie noi să le inventăm acum.

Acum la moment aniversar ce ați dori să transmiteți cititorilor revistei, la care știu că țineți atât de mult, dar și colaboratorilor?

Da borna asta, așa cum numești tu, a ajuns la 60. Acum, eu voi mărturisi la că mai bine de jumătate de timp din viața mea am condus și coordonat. Revista este doar un reper din această lungă poveste care este viața mea, sau a fiecăruia, în general. De aceea îmi permit, cu toată modestia dată de experiența vieții a da un sfat tinerei generații: de exemplu, olandezii, chiar dacă spunem că se droghează, că au tot felul de probleme, ei au un singur lucru: tot ce înseamnă filme violente, tot ce înseamnă violenţă, sexualitate, ş.a.m.d., se difuzează după miezul nopţii. În timpul zilei nu sunt decât lucruri pentru a dezvolta aptitudinile tinerilor, lucruri care să servească aplecării lor spre muncă, aplecării lor spre viaţa reală, nu spre viaţa imaginară, cea a drogurilor, a băuturii, etc. Pe scurt, ca un mesaj direct: nu trebuie noi să inventăm modele, pentru că ele sunt în altă parte şi noi le putem doar copia!

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

DIALOGURI FUNDAMENTALE CU ACADEMICIANUL IOAN-AUREL POP

DIALOGURI FUNDAMENTALE CU ACADEMICIANUL IOAN-AUREL POP istoric, prof. univ.dr., rectorul Universității Babeș-Bolyai, Președintele Academiei Române …

DIALOGURI FUNDAMENTALE CU ACADEMICIANUL IOAN-AUREL POP

DIALOGURI FUNDAMENTALE CU ACADEMICIANUL IOAN-AUREL POP istoric, prof. univ.dr., rectorul Universității Babeș-Bolyai, președintele Academiei Române …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + six =

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: