ACASĂ / ARTICOLE / SEMNAL EDITORIAL / Ivan Birta-Cei patru titani ai neamului românesc

Ivan Birta-Cei patru titani ai neamului românesc

Maratonist în promovare, cercetare și sete de cunoaștere, Ivan Birta descrie cu probe un cosmos real pentru cunoscători. Destine, titani, vieți care au intrat în istoria neamului românesc, sunt așezate la loc de frunte în ierarhia valorilor. Cel care se recunoaște vinovat că a visat să ajungă academician, doctor în științe, Ivan Birta este copleșit de informațiile lăsate de anticii României, simte cum se revarsă din inima sa mândria de a fi român.

Constantin Brâncuși, românul care a defi nit arta la nivel global, cel care în 1990 – post mortem – a devenit membru al Academiei Române, sculptorul care prin precizia detaliilor din opera sa, a intrat în conștiința universală, are loc de cinste în această carte. Afl ăm că indiferent de locul în care și-a conceput opera, atmosfera a fost întotdeauna românească. Mihai Eminescu, la vârsta de 32 de ani (1882) a mărturisit că nu cunoaște mândrie mai mare decât să fi i român. Cele trei artefacte despre care se face referire în scrierea de față, au o valoare literară și istorică covârșitoare, cuprinzând un adevărat univers de prezentare.

La valorifi carea manuscriselor inedite ale lui Eminescu, autorul a avut în vedere abordarea următoarelor segmente: mărimea scrisului, stilul liniilor de bază, forma și înclinarea literelor, presiunea scrisului lăsat pe hârtie, spațierea dintre linii și cuvinte. Evaluarea noilor manuscrise eminesciene, a durat trei luni.

Nu putea lipsi Nicolae Iorga, ilustru om de cultură, una dintre cele mai ascuțite minți ale neamului românesc. Istoricul literar Barbu Theodorescu spunea “Savantul a cărui operă îmbrățișează întreaga dezvoltare a omenirii, fără pereche între cărturarii lumii, aparține neamului românesc”. Și nu în ultimul rând, George Enescu, Bardul de la Liveni, Luceafărul muzicii românești, cum l-a denumit Zeno Vancea. Fondul George Enescu se constituie din multe piese originale, muzicale ori fotografi i ce reprezintă o noutate absolută. Traduceri, transliterări, fotografi i, studii comparative, totul înseamnă muncă laborioasă pentru care îl felicit din inimă pe autor.

Doina Bârcă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Tangouri tălmăcite cu tâlc de Nicu Doftoreanu

Timpul, cel cu care lupți pentru crezul tău când dai curs unei furtuni de lacrimi, …

Vă acuz din dragoste de țară-Virgil Ciucă

Iubirea de țară devenită crez, la autorul Virgil Ciucă, supraviețuiește într-o mare de îngrijorare pe …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: