ACASĂ / ARTICOLE / EPIGRAME / JANET NICĂ

JANET NICĂ

S-a născut la 12 mai 1948 în localitatea Ostroveni, judeţul Dolj. Profesor de limba română şi limba franceză în localitatea natală şi în oraşul Bechet. A publicat poezii, eseuri, critică literară, aforisme şi epigrame în revistele: “Ramuri”, “Luceafărul”, “Contemporanul”, “Convorbiri literare”, “Familia” și multe altele.

A publicat 20 de cărţi, dintre care: ”Semănătorul de limite”, poezii – 1981; „Shinto – calea zeilor”, haikuuri, Craiova – 1998; „Năstruşnicitelnic”, paradoxuri umoristice, Craiova – 2007; „Un juvete printre pești”, epigrame, Craiova – 2014; „Epigrame pe bustul meu”, Craiova – 2018; „De la grădi’, de la școală”, Craiova – 2018; „Les fleurs de la démo(no)cratie”, București – 2020; „Alfabetul fistichiu pentru părinţii copilăroşi”, Craiova, -2021. A câştigat, până în prezent, 130 de premii naţionale pentru poezie, eseu, critică literară şi epigrame şi este prezent în 100 de antologii literare.

Este Preşedintele Cenaclului Comuna Literară Bechet, din 1975 până în prezent, membru al Societății Scriitorilor Olteni; din 2000, redactor la revista Lamura, departamentul Literatură şi artă; din 2004, membru fondator şi vicepreşedinte al Cenaclului Epigramiştilor Olteni (2008); membru al Uniunii Epigramiștilor din România (2009); membru al Ligii Scriitorilor Români (2009); membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (2012); secretar general de redacţie la revista de cultură universală „Constelaţii diamantine”, din 2010; redactor-şef la revista „Cugetul” a Cenaclului Epigramiştilor Olteni, din 2014. Cetăţean de onoare al oraşului Bechet, din 2005, şi al comunei Ostroveni, Dolj, din 2021.

PROGRES
C-o literă, tot veacu-a progresat
Și, musai, ne-adaptăm încet-încet;
Elev, student, stăteam la
INTERNAT,
Acum, profesor, stau pe…
INTERNET!

PEISAJ, amfibrah
Arareori, ploaia mai cade
Pe câmpuri, pe codrii de brad…
E vară şi-s cincizeci de grade,
Dar ţara-i în ultimul grad!

UNUI POET
Și-a părăsit, de-o vreme, țara,
Să scrie versuri în Sahara,
Dar și în țară, lucru cert,
Scrisese versuri…în deșert!

CA LA JUNIMEA
Cum am citit mai multe sticle,
În casa mea, sunt Eminescu,
Soția, Veronica Micle,
Iar soacra, Titu Maiorescu!

IERI A FOST ZIUA ÎMBRĂȚIȘĂRII
Cum, căutând, de ieri, mereu,
Și nu mai dau de portofel,
E clar de ce vecinul meu
M-a-mbrățișat cu-atâta zel!

UN PÂLC DE GHIOCEI

În curte-s ghiocei, de săptămâni,
La fel de albi ca pânza Penelopei;
Privindu-i, zici că-s demnitari
români
Prezenți în parlamentul Europei!
DE MIRARE, amfibrah
De Gheorghe, primarul din sat,
Se miră toţi cei cumsecade:
Cum, Doamne, de s-a degradat,
Bând ţuică de treizeci de grade!

UNUI SCRIITOR

Se dă cocoș, se dă păun,
Că mintea-i zboară şi e bun,
Dar, spus pe faţă, evident,
Mereu e-n…pană de talent!

SFÂRȘIT DE IARNĂ
A nins azi-noapte, mult, pe
strada mea,
Și, bucuros, făcui un om de nea,
Dar, cum afară vremea-i
călduroasă,
Să stea-nghețat, îl iau la mine-n
casă!

UNUI PREMIER

Un tip, se pare, cu păcate,
Cu un trecut bizar, sinistru,
E susţinut, mereu, din spate,
Dar n-are faţă de ministru.

DACĂ AZI E ZIUA CLĂTITELOR
Acest guvern, ce tot promite
Că face bine orișicui,
Chiar dacă, azi, ne dă clătite,
E vai de cozonacul lui!

UNEI POETE
Volumul ei de poezii,
De mâine, nu mai e mister,
Se va băga în farmacii
……………..ca somnifer!

DUMIRIRE TARDIVĂ
De ce moneda noastră-i LEUL,
M-am întrebat un timp, apoi,
Am priceput, căci am liceul:
E JUNGLĂ deasă-aici, la noi!

Viorel Martin, membru USR, UZPR, UER

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Paula Romanescu

(n. 20 octombrie 1942, Ţuţuleşti, Argeş, România) Membră a Uniunii Scriitorilor din România, 2004 Meritul …

STELICĂ ROMANIUC

Stelică Romaniuc s-a născut la 13 martie 1966, în comuna Dersca, judeţul Botoşani. A urmat …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: