ACASĂ / ARTICOLE / EDITORIAL / Manipularea în România, realitate sau mit?

Manipularea în România, realitate sau mit?

Manipularea în România, realitate sau mit?

 

„Dă-le oamenilor impresia că părerea lor contează şi-i vei face fericiţi”. Iată manipularea! Manipularea este un instrument foarte bine dezvoltat la nivel mondial şi – nu-i aşa? – şi în România zilelor noastre.
Există manipulare peste tot, de la clasa politică până la inducerea de nevoi pentru vânzarea de produse sau prin ştirile primite zilnic.
Vă simţiţi manipulaţi? În mass-media; la televizor; în ziare sau la biserică?
Este absolut necesar să cunoaştem modalităţile de manipulare, mai ales în aceste vremuri. Cunoscând, evităm să avem rolul de figurant în propria viaţă. Poporului nu i se spune că în spatele unor regimuri dictatoriale se află de fapt dorinţa guvernelor şi a elitei conducătoare de a limita drepturile individuale, de a constrânge şi controla. Nu se scoate în evidenţă nici faptul că regimuri criminale sunt impuse şi susţinute pe toate planurile de ţări care pozează în modele de democraţie şi de respect pentru drepturile omului.
Se spune că istoria a fost scrisă de învingători, iar învingătorii fac ordinea şi impun propria lege celor înfrânţi. Ei, liderii (de altfel un număr extrem de mic), care controlează economia, societatea, armata, educaţia, biserica, media, adică tot ce produce profit, pot manipula şi supune masele. Oamenii puternici au puterea de a manipula şi de a distrage atenţia de la lucrurile esenţiale ale vieţii.
În România se foloseşte, ca metodă principală de manipulare a societăţii, distragerea atenţiei oamenilor de la problemele importante şi de la soluţiile acestora, luate de cercurile politice şi economice aflate la conducere, prin ocuparea spaţiului de informare cu mesaje lipsite de importanţă. O altă metodă practicată în România este ţinerea oamenilor în necunoştinţă de cauză prin cultivarea mediocrităţii, în aşa fel încât oamenii să devină inapţi de a înţelege metodele şi tacticile folosite pentru a fi influenţaţi şi subordonaţi.
Se determină, prin manipulare în rândul populaţiei, gândul că a fi „vulgar” şi needucat este la „modă”. Manipulatorii nu au nevoie de oameni deştepţi care săşi dea seama de situaţia dată, ei au nevoie de oameni mai puţin pregătiţi şi neinformaţi, aşa putându-i manipula mai bine, dându-le speranţe deşarte. În acest sens, minciuna se foloseşte cu succes.
Cea mai cunoscută metodă prin care se crede că ne sunt modificate gândirea şi comportamentul este percepţia subliminală prin mesaje publicitare.
Manipularea opiniei publice, în televiziune, se realizează și în cadrul unor dezbateri, prin intermediul moderatorilor sau a liderilor de opinie care au credibilitate mai mare şi un statut social mai ridicat.
O metodă formidabilă, folosită, este să-i faci pe ceilalţi să se simtă vinovaţi pentru situaţia în care se află. Iată de ce majoritatea românilor au devenit resemnaţi. Ei spun: „Asta e, aşa ne este soarta”.

***

Niciodată nu poate reuşi cineva să vă manipuleze spunându-vă că o duceți bine dacă voi o duceţi rău.
Salvarea: Gândeşte cu capul tău!

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Miraculosul PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență Pentru cine nu știe încă semnificația termenului PNRR, înseamnă …

Tensiuni

Trăim de câțiva ani într-o autentică zonă a fricii. Mai întâi s-a inoculat la nivel …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: