ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Mihai Mereuță. Un actor inconfundabil

Mihai Mereuță. Un actor inconfundabil

Mihai Mereuță s-a născut la 29 noiembrie 1924 în comuna Santa Mare, județul Botoșani, într-o familie numeroasă, având nouă frați. A urmat liceul la Iași și Conservatorul George Enescu din capitala Moldovei, pe care l-a absolvit în 1948, iar în paralel, a studiat și Filozofia, devenind un țăran cu ceva școală după cum îi plăcea să se autodefinească. A debutat în 1948 pe scena Teatrului de Stat din Ploiești astăzi (Teatrul Toma Caragiu) în rolul cetățeanului turmentat din capodopera O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale.

Remarcat de Marea Doamnă a Teatrului Românesc Lucia Sturdza Bulandra, în 1957 a fost adus la Teatrul Municipal București (astăzi Teatrul L. S. Bulandra), unde a jucat până la pensionare (în 1991). Dintre rolurile cele mai importante pe care le-a interpretat pe scena teatrului bucureștean, menționăm pe cele din piesele: Tineri căsătoriți caută cameră; Interviu; Opera de trei parale; Azilul de noapte; Cabala bigoților; Infidelitate conjugală; Mincinosul etc. După pensionare, a continuat să joace, ultimul său rol fiind în piesa Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii de la Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București.

De-a lungul timpului, Mihai Mereuță a fost distribuit și în numeroase filme românești, dintre care amintim: Erupția (primul, în 1957); Secretul cifrului; Telegrame; Setea; Străzile cu amintiri; Codin; Cartierul veseliei; Pădurea spânzuraților; Amintiri din copilărie; Mihai Viteazul; Haiducii lui Șaptecai; Facerea lumii; Asediul; Cu mâinile curate; Păcală; Tatăl risipitor; Cantemir; Pe aici nu se trece; Osânda; Tufă de Veneția; Marele singuratic;

Ecaterina Teodoroiu; Totul pentru fotbal; Ora zero; Ultima frontieră a morții; Iancu Jianu; Trandafirul galben; Masca de argint; Doi haiduci și-o crâșmăriță; Un studio în căutarea unei vedete; Liceenii și Liceenii rock’n roll etc. De asemenea a jucat și în nenumărate piese de teatru radiofonic. Din 1967 îl regăsim profesor de actorie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC) îndrumând activitatea mai multor tineri, viitori actori, deveniți mai târziu nume importante ale scenei românești. În ultimii ani ai vieții, Mihai Mereuță a prezentat la TVR2 emisiunea Ferma, dedicată agriculturii.

Avea o figură inconfundabilă de om înțelept ,cu un surâs binefăcător, cu o voce blândă, ușor de recunoscut, plin de haz și de optimism, de un farmec și o naturalețe aparte. În viața de zi cu zi era un om serios, devotat profesiei și familiei, gata mereu să dea un sfat încurajator, la fel cum o făceau și eroii filmelor în care a jucat. Fiica sa, Măriuca Talpeș (fără nicio legătură de rudenie cu cunoscutul general și istoric Ioan Talpeș), nu i-a călcat pe urme, fiind un apreciat manager în domeniul educațional cu rezultate notabile în plan național și internațional, care împreună cu soțul ei, Florin Talpeș un reputat specialist în IT, a inițiat și dezvoltat proiectul Merito destinat promovării, susținerii și stimulării profesorilor performanți din țara noastră.

Mihai Mereuță a încetat din viață la data de 1 aprilie 2003 în Spitalul de Urgență din București din cauza unui stop cardiac, lăsând în urmă numeroase regrete și o carieră teatrală și cinematografică de excepție.

Horaţiu Măndăşescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Marin Moraru-Un actor inconfundabil

Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937 în București într-o familie modestă. După ce …

Manole Marcus-Un regizor atipic

Manole Marcus s-a născut la 8 ianuarie 1928 în București, într-o familie de etnie evreiască. …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: