ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / MUZEUL DE ARTĂ „NICOLAE GRIGORESCU“

MUZEUL DE ARTĂ „NICOLAE GRIGORESCU“

MUZEUL DE ARTĂ „NICOLAE GRIGORESCU“

Casa memorială „Nicolae Grigorescu” de la Câmpina este casa – muzeu în care a trăit şi a pictat N. Grigorescu. Muzeul memorial a fost pus la dispoziţia publicului în anul 1957. Exteriorul casei are un aer cald şi intim amintind de foişoarele caselor ţărăneşti româneşti. Terasa este sprijinită de console elegante de lemn. Camera cea mai mare a casei este atelierul artistului. Pereţii sunt încărcaţi de picturi ale lui Grigorescu şi se află aici şevaletul pe care stă sprijinită una din ultimele lucrări ale artistului, neterminată: „La izvor”. Piesele de mobilier sunt cumpărate de artist din Franţa, iar pe pereţi se mai află şi covoare decorative aduse de artist de la Istanbul.

Muzeul adăposteşte tablouri remarcabile, importante creaţii ale artistului. Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii moderne române, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian, care au căutat să aducă în lumină valorile spiritualităţii româneşti. Stabilit din anul 1890 la Câmpina, pictorul Grigorescu s-a dedicat preponderent subiectelor rustice, pictează portrete de ţărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de ţară, peisaje cu specific românesc. Influenţa pe care a avut-o asupra contemporanilor lui a marcat şi evoluţia generaţiei ce i-a urmat, creaţia sa inaugurând o tradiţie picturală de amplă rezonanţă.
Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina este o secţie a Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”. Pictorul Grigorescu s-a retras la Câmpina împreună cu toată familia: soţia sa, Maria şi fiul său, Gheorghe. Casa, construită chiar de artist, a ars în timpul Primului Război Mondial, dar o parte din obiecte, în special cele de la parter, au putut fi salvate, ceea ce a făcut posibiliă reconstruirea casei în perioada 1954-1955.
Tablourile expuse provin din patrimoniul iniţial al casei memoriale a artistului sau sunt împrumutate din colecţiile Muzeului de Artă din Ploieşti, ca şi din acelea ale Muzeului Naţional de Artă al României.

Reconstrucţia casei memoriale s-a desfăşurat sub directa îndrumare a fiului artistului, fotografiile din timpul vieţii lui Nicolae Grigorescu fiind de mare ajutor. Planurile de reconstrucţie au fost realizate de arhitectul câmpinean Popişteanu, iar Nae Goage, sculptor amator şi, vreme de mai mulţi ani, ucenic al artistului, a contribuit, alături de fiul pictorului, la refacerea cât mai fidelă a clădirii.
„Viaţa lui Grigorecu o povestesc operele lui. O viaţă simplă, tăcută, ordonată, puternică, închinată toată artei lui. În afară de artă nimic nu există pentru el. Acolo şi-a pus adânca lui iubire de natură, de podoabele şi de tainele ei, minunate pretutindeni, dar mai ales în ţară şi în făptura neamului lui, acolo iubirea de sine, de adevăr şi de frumos.” – Alexandru Vlahuţă

RODICA SUBŢIRELU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Muzeul Prima Școală Românească

Dacă din întâmplare, sau voit, ajungi la Brașov în Piața Sfatului privește în jur și …

ARTA ȚĂRĂNEASCĂ A LEMNULUI

Muzeul din Câmpulung Moldovenesc prezintă piese cu valoare de unicat, care se înscriu unor arii …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: