ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / MUZEUL JUDEŢEAN ARGEȘ – LĂCAȘ DE CULTURĂ, CERCETARE ȘTIINŢIFICĂ ȘI PETRECERE PLĂCUTĂ A TIMPULUI LIBER

MUZEUL JUDEŢEAN ARGEȘ – LĂCAȘ DE CULTURĂ, CERCETARE ȘTIINŢIFICĂ ȘI PETRECERE PLĂCUTĂ A TIMPULUI LIBER

MUZEUL JUDEŢEAN ARGEȘ
LĂCAȘ DE CULTURĂ, CERCETARE ȘTIINŢIFICĂ ȘI
PETRECERE PLĂCUTĂ A TIMPULUI LIBER

Unul dintre cele mai interesante obiective culturale din România este Muzeul Judeţean Argeş din str. Armand Călinescu nr. 44, situat într-o clădire – monument istoric – construită între anii 1898-1899. Muzeul a fost înfiinţat în 1928 de un grup de intelectuali din Fundaţia Culturală „Gheorghe Ionescu-Gion”, cu trei secţii (istorie, etnografie şi artă populară) şi funcţionează în actualul sediu din 1970.
După Revoluţie şi, în special, după 2000, activitatea muzeistică s-a extins şi diversificat, fiind inaugurate noi spaţii destinate laboratoarelor, atelierelor de conservare şi restaurare, depozitelor etc.
În structura Muzeului Judeţean Argeş funcţionează secţiile: Istorie (inclusiv Istoria Sporturilor), Galeria de artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, Planetariul, Casa Memorială „Dinu Lipatti” din Leordeni etc.
Activitatea se defăşoară continuu şi include programe şi proiecte interesante precum „Micul Arheolog”, „Ceva Verde”, „Lecţia de Istorie”, „Curs de bune maniere” ş. a. Muzeul Judeţean Argeş cuprinde expoziţii permanente ca Expoziţia de bază a Secţiei de Istorie care prezintă evoluţia societăţii omeneşti pe teritoriul judeţului Argeş din Paleolitic şi până în 1947, evidenţiindu-se aspectele din viaţa publică din perioada interbelică şi eroismului argeşenilor în război. Un alt punct de interes îl reprezintă Expoziţia de bază a Secţiei Ştiinţele Naturii, cu vechime considerabilă, pentru care, muzeul era considerat pionier în materia conservării mediului.
În prezent, printr-un sistem de diorame şi piese naturalizate este prezentată originea vieţii şi evoluţia vieţuitoarelor pe Pământ, organizarea materiei vii, relaţia om-natură, tematica secţiei fiind Ecologia şi Protecţia Mediului Ambiant. Una din marile atracţii ale Muzeului Judeţean Argeş este Planetariul, construit cu aproximativ 30 de ani în urmă, modernizat, care în prezent oferă publicului de toate vârstele spectacole în care se reproduce Universul planetar în toată complexitatea sa. În 2009, în avanpremiera Anului Internaţional al Astrologiei, se inaugura în sala special amenajată, în care încap 38 de spectatori, primul Planetariu digital de tip educaţional din România, cu un ecran de 7 metri, care oferă vizionarea unor proiecţii de planetariu de cinematografie panoramică simultană şi expoziţii virtuale de înaltă definiţie, sonorizare cu sisteme audio performante.
Muzeul Judeţean Argeş desfăşoară o laborioasă activitate de cercetare ştiinţifică multidisciplinară şi de publicare la Editura Argessis a numeroase lucrări, studii şi comunicări de specialitate de indubitabilă valoare. În realizarea obiectivelor, Muzeul colaborează fructuos cu prestigioase instituţii de cultură şi învăţământ din ţară şi străinătate şi organizează frecvent evenimente de interes pentru specialişti şi public. Spaţiul nu îngăduie să înşiruim acum toate manifestările cultural-ştiinţifice, dar, dintre nenumăratele evenimente desfăşurate în ultimul timp, enumerăm în continuare câteva mai semnificative. Bunăoară, în fiecare an, la 15 ianuarie, ziua naşterii lui Eminescu, se organizează acţiuni de poezie, momente muzicale, alocuţiuni etc.
La fel, pe 24 ianuarie au loc manifestări culturale dedicate aniversării Unirii Principatelor, prilej cu care, în curtea Muzeului, participanţii se prind în Hora Unirii. În fiecare lună mai se organizează manifestări ocazionale de sărbătorirea Independenţei, anul acesta având loc Simpozionul „140 de ani de la obţinerea independenţei de stat a României”. Cu prilejul „Centenarului Lipatti” (mai 2017), în cadrul Festivalului-concurs „Dinu Lipatti” desfăşurat la Centrul Cultural Piteşti şi la Casa Memorială „Dinu Lipatti” din comuna Leordeni, jud. Argeş, a fost lansată medalia memorială „Dinu Lipatti” imprimată de Muzeul Judeţean Argeş. În acelaşi context, în colaborare cu Institutul Cultural „Mihai Eminescu” din Chişinău, la 7 iunie 2017 a vernisat la Galeria Rond din preajma statuii lui Ştefan cel Mare, expoziţia „Dinu Lipatti, pianist, compozitor şi pedagog – 100 de ani de la naşterea artistului”.
Şi genialul fotbalist piteştean Nicolae Dobrin (1947-2007) se bucură de o atenţie specială în cadrul Muzeului Judeţean Argeş. La 26 august 2016, în cadrul Proiectului „Argeşeni, valori naţionale”, a fost organizată o manifestare în care s-a evocat personalitatea marelui sportiv, iar în iunie 2017, cu prilejul aniversării câştigării titlurilor de campioană a României de către F. C. Argeş (în 1972 şi 1979), cu Dobrin în formaţie, s-a desfăşurat o întâlnire de suflet cu protagoniştii şi iubitorii de fotbal din Piteşti şi din ţară.
Muzeul Judeţean Argeş participă an de an la Proiectul „Noaptea Internaţională a muzeelor”. Anul acesta, la 20 mai, între orele 19-24 s-a desfăşurat un program culturaleducativ divers, ce a inclus vizitarea gratuită a expoziţiilor permanente, prezentarea Colecţiilor muzeului, ateliere pentru copii şi adulţi, spectacole literar-muzicale ş. a., care au adunat mii de participanţi încântaţi de cele văzute aici.
Anual, începând din 2001, Muzeul Judeţean Argeş este partener al Fundaţiei Culturale „Memoria” – Filiala Argeş (condusă de distinsul profesor universitar doctor Ilie Popa) la organizarea simpozionului Internaţional „Experimentul Piteşti – Reeducare prin tortură”, ajuns anul acesta la cea de-a XVII-a ediţie. În elegantul şi primitorul Amfiteatru, sunt prezentate de fiecare dată lucrări ştiinţifice de mare valoare istorică şi spiriturală care urmăresc evocarea personalităţilor celor care au pierit şi suferit în lagărele comuniste de exterminare, inclusiv în Penitenciarul de tristă amintire de la Piteşti, elogierea curajului şi demnităţii umane, cinstirea memoriei Eroilor Neamului care s-au jertfit pe altarul luptei anticomuniste, recuperarea şi redarea istoriei adevărate a românilor. Totodată, pe perioada simpozionului, la parterul muzeului funcţionează o excepţională expoziţie temporară tematică în care sunt prezentate momente semnificative din istoria carcerală a României comuniste şi tablouri de artă ce înfăţişează torturile inimaginabile la care erau supuşi deţinuţii politici în închisoarea Piteşti (1949-1951) şi în celelalte temniţe staliniste.
La finalul periplului prin sălile muzeului, vizitatorii pot trece şi pe la magazinul de „suveniruri” unde, printre altele, pot găsi şi cărţi poştale ilustrate reprezentând vederi ale Piteştiului de odinioară, cu parfumul inegalabil al primei jumătăţi a secolului XX. Muzeul Judeţean Argeş oferă vizitatorilor săi multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber, constituind o permanentă invitaţie de a-i trece oricând pragul.

HORAŢIU MĂNDĂŞESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Casa memorială I.L.Caragiale din fostul sat Haimanale

Printre locurile ce trebuie vizitate, spre a vedea și a simți acei fiori pe care …

Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” Drăgănești-Olt

Aflat la intrarea în orașul Drăgănești-Olt dinspre DJ546, pe strada Nicolae Titulescu, muzeul poate fi …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: