ACASĂ / ARTICOLE / SEMNAL EDITORIAL / Neforcoș Călmățui-Între ceruri și pământ

Neforcoș Călmățui-Între ceruri și pământ

Cel ce mărturisește că gândurile îi sunt vulturi printre veacuri Ion Forcoș înalță imn de slavă pentru România, care vine din veacuri prin veac, cu botezul nemuririi. Pe vreme de urgie, puterile au intrat în eclipsă, într-un apus de soare, iar autorul erijându-se în vizionar, crede că Dumnezeu va face din vechile popoare o lume nouă în care mândra noastră Românie va străluci cu limba noastră sfântă, ce se vorbește și în cer. Dragostea, patriotismul, considerația față de neam și țară, îi dau înțelepciunea de a închina un imn de slavă și nestinsului Luceafăr Mihai Eminescu, limbii române, Ei Doamnei Sfinte, în care își cântă dorurile, bucuria, supărarea, împlinirea, dragostea, obida, că nu poate schimba toate cele nefaste.

Ruga pentru tot ce este românesc și românește, – odă atotcuprinzătoare pentru idealuri ori fapte istorice – pentru elogiul adus personalităților, creează rafinament stilistic în scrierea autorului. Dorința – rugă este atotprezentă, are vârstă milenară, și nu-și poate parcurge destinul fără a fi îngrijorat de destinul neamului Zamolxe.

Alba Iulia, Tricolorul, credința în faptele istorice, albastrul de Voroneț și spicul mătăsos al grâului, țăranul român, Unirea, Cuza, aduc parfum de baladă, în cadență folclorică, acestea străbat ca o strigare în poezia Ultimul dor. Aici dorința ca o rugăciune, rămâne profundă, poruncitoare, pentru aranjamentul ultimului drum. Chemarea la unire întru schimbarea în bine, are sunet sacru de clopot. Este chemarea românilor, solemnă, întru cinstire și onoare.

Doina Bârcă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Geometrii incerte-Ovidiu M. Curea

Autorul Ovidiu M. Curea, a publicat de-a lungul timpului poezii, eseuri, articole, proză scurtă, cronici …

Petre Ion Stoica-Amfiteatrul unor zei mai mici

Volumul de proză scurtă semnat Petre Stoica, cuprinde evocări de locuri dragi, amfiteatrul fiind viața, …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: