ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIRI - INFORMAȚII - EVENIMENTE / NOUĂ MARTIE, COMEMORAREA REZISTENȚEI ANTICOMUNISTE

NOUĂ MARTIE, COMEMORAREA REZISTENȚEI ANTICOMUNISTE

În calendarul creștin ortodox ziua de 9 martie, marcată cu cruce neagră, este dedicată celor 40 de mucenici jertfiți pentru credință, în Armenia. Este însă și ziua rezistenței anticomuniste din 1945 până în 1989. Istoria României se mândrește cu această rezistență care a dat atât de numeroase victime.

Ca și în anii precedenți, o ceremonie deosebită s-a desfășurat în București, în fața inspiratului monument ARIPI din Piața Presei, începând cu orele 11. Garda Militară, care a prezentat onorul și Ansamblul Muzicii Militare, au adăugat un plus de solemnitate. În deschidere, muzica militară a intonat Imnul Național, după care a urmat un scurt moment religios de binecuvântare. Lungul șir de coroane, depuse pe fundalul muzical exprimând durere și reculegere, a început cu cea oferită de Președintele României, Klaus Werner Johannis.

Au urmat coroanele din partea Parlamentului, instituțiilor Guvernamentale (începând cu Ministerul Forțelor Armate), CNSAS, Institutul pentru studiul crimelor comunismului, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Asociații ale urmașilor acestora și ale persecutaților regimului comunist, Asociația de revoluționari 21 Decembrie, Coroane din partea familiilor ai căror membri au fost împușcați de securitate,(îndeosebi Aromâni), Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Frăția Ortodoxă ș.a.

Dintre foștii președinți ai României a fost de față, ca și în anii precedenți, Emil Constantinescu.
După încheierea ceremoniei depunerii de coroane și retragerea Gărzii Militare și a Ansamblului Muzicii Militare, a avut loc o slujbă de pomenire conformă tradiției, cu rugăciune pentru sufletele celor uciși în lagăre și închisori sau împușcați de securitate, martiri ai neamului românesc. Nu au fost uitați Sfinții Închisorilor. Fulgii albi ai ninsorii care cobora din cer pe parcursul ceremoniei a adăugat o notă de inefabil și de simbol acestui eveniment comemorativ.

Corneliu Zeana

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații |evenimente

1 iunie 1475 prima mențiune documentară a orașului Craiova 3 mai 1560 diaconul Coresi și …

știri | informații | evenimente

25 martie 1857 S-a născut soprana Elena Teodorini, prima artrisată lirică din România care a …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: