ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / O instituție de artă constănțeană – Muzeul de Sculptură Ion Jalea

O instituție de artă constănțeană – Muzeul de Sculptură Ion Jalea

În zona peninsulară a Constanței pe cel mai înalt punct al Falezei putem admira un minunat edificiu în stil neoromânesc, cu excelente coloane în stil brâncovenesc și cu un foișor elegant. Este sediul Muzeului Ion Jalea care adăpostește peste 200 de lucrări de sculptură. Imobilul, situat pe strada Arhiepiscopiei nr. 26, a fost construit între anii 1919 și 1920 și a fost proiectat de arhitectul Victor Stephănescu. Clădirea, devenită monument istoric, face parte din imobilele prevăzute în planurile de reconstrucție ale orașului Constanța afectat de bombardamentele din Primul Război Mondial. Destinația inițială a imobilului a fost aceea de locuință a familiei lui Constantin Pariano, prefect al județului Constanța cu intermitențe între anii 1900 și 1912.

Constantin Pariano a fost și primar al orașului pentru o scurtă perioadă de timp în 1920. De aici și numele de „Casa Pariano” așa cum a mai fost cunoscută interesanta clădire care adăpostește Muzeul „Ion Jalea”. Clădirea a fost naționalizată în anul 1968 și a fost destinată să adăpostească colecția de sculptură donată de marele artist care era născut în Dobrogea, la Casimcea.

Valoarea artistică și originalitatea lucrărilor poartă influența locurilor natale dobrogene aspect demonstrat prin seria de sculpturi de mici dimensiuni care prezintă trăsăturile și fizionomiile țăranilor. În lucrările pe care le-a lăsat posterității artistul plastic a imprimat un echilibru static reprezentând armonia dintre om și univers dar și legătura unică pe care a avut-o cu Dobrogea.

Acest lăcaș de cultură este important datorită mai multor aspecte pe care le voi descrie succint. Este cel mai important muzeu de sculptură din România un al doilea muzeu destinat exclusiv sculpturii se află la Fălticeni și adăpostește lucrările artistului Ion Irimescu care a trăit 102 ani. Muzeul Jalea este aparte pentru faptul că adăpostește seria de lucrări ale unui singur artist aspect mai puțin obișnuit în arta românească deoarece muzeele cuprind lucrări diferite care să reprezinte mai multe creații și mai mulți artiști.

Un alt aspect foarte interesant este faptul că muzeul a fost înființat prin donația artistului și pentru că exponatele reprezintă exclusiv lucrări de sculptură. Colecția a fost completată de lucrările donate de familia artistului după trecerea în neființă a acestuia, reușindu-se crearea unei colecții de mare valoare artistică aparținând unui singur artist plastic. Un amănunt mai puțin cunoscut despre Ion Jalea este acela că cea mai mare parte a lucrărilor sale sunt create după ce artistul și-a pierdut brațul stâng aspect care l-a motivat și mai mult să creeze lucrări de excepție.

După studiile făcute la Paris, Ion Jalea s-a întors în România și s-a înrolat în armată pentru a lupta pe frontul Primului Război Mondial unde va fi mutilat grav în luptă rămânând fără un braț și fiind în pericol să-și piardă și un picior. Cu toate aceste dificultăți artistul și-a găsit motivația și, fiind dominat de o mare pasiune pentru sculptură, a reușit să creeze opere cu totul de excepție în lunga sa viață. A trăit 96 de ani și a avut un destin artistic remarcabil reușind să reziste în timp prin comenzile lucrărilor de mari dimensiuni pe care le-a realizat cu mare măiestrie și cu originalitate. Închei prin a spune că Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” este o instituție unică și deosebită în arta plastică românească iar elementele descrise în această prezentare sper să convingă pasionații de artă să-l viziteze și să-i admire exponatele.

Enache TUȘA

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Comana, județul Giurgiu – Moara de hârtie și satul meșteșugăresc

Satul are o continuitate de mii de ani în spațiul locuit de români. Așezate pe …

Casa memorială Mihail Sadoveanu Fălticeni

Mihail Sadoveanu, născut la 5 noiembrie 1880, în Pașcani județul Neamț și decedat la 19 …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: