ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / O LUNĂ BOGATĂ ÎN EVENIMENTE

O LUNĂ BOGATĂ ÎN EVENIMENTE

O LUNĂ BOGATĂ ÎN EVENIMENTE

Luna mai a fost bogată în evenimente din lumea filmului. În primul rând, între 12 și 18 mai a avut loc a treia ediție a American Independent Film Festival (AIFF). Cu această ocazie a fost prezentată o selecție de producții independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri din lume (Sundance,Cannes, New York, Tellurile, Toronto, Veneția).
Filmele regizorilor: Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones, au fost prezentate în premieră în România, în cadrul AIFF.
David Lowery, inspirându-se dintr-un caz real, a realizat filmul The Old Man and the Gun avându-l protagonist pe Robert Redford în rolul unui bandit, Forest Tucker care, la 70 de ani, reușește o evadare spectaculoasă din închisoarea San Quentin. Dedându-se la jafuri, atât singur cât și cu gașca lui, pune în dificultate autoritățile. Cei mai buni detectivi sunt pe urmele lui: John Hunt (C. Affleck) fascinat de „profesionalismul”, personalitatea sa care are o influență hotărâtoare asupra jefuitorilor, și Jewel (Sissy Spaceck) care-l iubește, în pofida tuturor păcatelor lui.
Robert Redford, la 82 de ani ai săi, a declarat că, după acest film, se retrage din actorie.
Paul Schroder (Taxi Driver, 1976, Raging Bull, 1980, scrise de Schroder și regizate de Scorsese) s-a prezentat cu filmul First Reformed, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun scenariu original. Filmul avându-l pe Ethan Hawke în rolul pastorului Toller, a cărui interpretare a fost considerată „revelația anului”, în The New York Times.
Toller, un fost soldat, torturat de pierderea fiului său, este pastorul unei mici biserici. Trecând printr-o criză spirituală, amplificată de apariția cuplului – Mary și a soțului ei Michael, activist de mediu radical – și aflând că biserica este implicată în niște afaceri dubioase ale unor corporații lipsite de scrupule,crede că misiunea sa este să-i salveze pe cei năpăstuiți. Sperând să-și recapate, în acest fel, și credința, se lansează într-o aventură periculoasă.
Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul competiției oficiale a Festivalului de la Veneția, 2018.
A fost prezentat în premieră în România și primul lungmetraj de ficțiune realzat de Kent Jones (critic de film și Directorul Festivalului de Film de la New York) produs de Martin Scorsese, Diane, care a primit anul trecut cea mai importantă distincție la Festivalul de la Tribeca: Premiul pentru cel mai bun film, precum și premiile pentru scenariu și imagine.
Diane (Mary Kay Place), o bătrână singură din Massachusetts, își analizează propria identitate.
Am lăsat la sfârșit filmul The Sisters Brothers, coproducție Franța, România, Spania, Belgia, Statele Unite, în regia francezului Jacques Audiard, având ca protagoniști cele mai populare nume de la Hollywood: John C. Reilly, Joachin Phoenix, Jake Gyllenhaal și Riz Ahmed.
Westernul negru, care a fost filmat, în bună parte, în România, îl are co-producător pe Cristrian Mungiu, și a fost recompensat cu premiile pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cea mai bună imagine, la ediția de anul acesta a Premiilor Lumière.
The Sisters Brothers se bazează pe romanul omonim al lui Patrick deWitt. Este povestea fraților Charlie Sisters (Joaquin Phoenix) și Eli Sisters (John C. Reilly). Permanenta vânare de oameni, și o călătorie inițiatică, stau la baza legăturii speciale care îi unește. Charlie și Eli, ucigași plătiți, trăiesc într-o lume ostilă și sălbatică. Charlie, cel mai tânăr dintre ei, e născut ucigaș. Eli mai visează la o viață normală, la un moment dat, când lui Charlie observă că Eli regretă plecarea de lângă o tânără, bănuind că ar fi vrut să-și facă o viață de familie cu fata respectivă, îl întreabă: „Ai vrea să-ți faci o casă, o familie?” Ca mai apoi să-i spună: „Nu ți-e teamă, n-ai văzut ce-mi făcea tata mie?” Răspunsul este prompt: „Tata era un bețiv!”
Amândoi sunt folosiți de Commodore, care-i trimite să caute și să ucidă un om. După nenumărate peripeții, schimburi de focuri și pericole prin care trec, se întorc la Commodore cu intenția de a-l ucide, dar îl găsesc mort, tot zbuciumul lor a fost inutil…
Obosiți, flămânzi și disperați se întorc acasă la țară, la mama lor, care-i întâmpină, neștiind cine sunt, cu focuri de armă.
După cum spuneam la început, luna mai a fost bogată în evenimente din lumea filmului. Între 8 și 19 mai, Institutul Francez, din București, a găzduit a 23-a ediție a Festivalul Filmului Francez. A putut fi urmărită o paletă largă a cinematografiei franceze: comedii , drame, filme istorice, filme de ficțiune, documentare.
Competiția Tineri regizori, a prezentat o selecție de 6 filme inedite și variate stilistic, semnate de regizori care se află la primul sau al doilea lung metraj: Nathan Ambrosioni, Matthieu Bareyre, Claire Burger, Denis Do, Alexis Michalik, Marie Monge.
Săptămâna Cahiers du Cinéma: La Muse Roumaine – Criticul Joachim Lepastier de la Les Cahiers du Cinéma, a readus pe ecran câteva figuri românești care i-a inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului:Genica Athanasiou, Elvire Popesco, Aurora Cornu.
Panorama Filmelor Anului, a prezentat publicului cele mai importante producții franceze ale anului.
Iar Retrospectiva Claire Simon – a pus la dispoziția publicului cinefil, cinci filme, un masterclass și mai multe întâlniri cu publicul a celei mai prolifice și atipice realizatoare franceze contemporane, recunoscută mai cu seamă pentru documentarele sale. Patru documentare:Premières solitudes (Primele singurătăți); Le Bois dont les rêves sont faits (Pădurea în care se nasc visurile); Récréations(În Pauză); Coûte que Coûte (Cu orice preț) și o dramă: Gare du Nord (Gara de Nord).
Am făcut doar o trecere în revistă a evenimentelor, poate cu altă ocazie voi vorbi mai pe larg despre unele dintre cele mai bune filme.

BEATRICE KISELEFF

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ștefan Tapalagă – Actor complex, fost sportiv de performanță

Ștefan Tapalagă s-a născut la 4 aprilie 1933, în Dorohoi, jud. Botoșani. Școala generală și …

Sergiu Nicolaescu – Cel mai prolific regizor român din toate timpurile

Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930 la Târgu Jiu într-o familie de aromâni. …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: