ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI / O TRAGEDIE NAŢIONALĂ ŞI NU NUMAI

O TRAGEDIE NAŢIONALĂ ŞI NU NUMAI

O TRAGEDIE NAŢIONALĂ ŞI NU NUMAI

 

Dipl. Ec. PETRE RĂCĂNEL Preşedinte Federaţia Societatea Civilă Românească
Dipl. Ec. PETRE RĂCĂNEL Preşedinte Federaţia Societatea Civilă Românească

Înainte de toate, ne exprimăm regretul imens faţă de dispariţia unor suflete nevinovate şi transmitem familiilor îndoliate condoleanţe şi puterea să treacă peste aceste momente cumplite.
Drama e nemărginită, dar ea riscă să cadă pradă mediatizării fără substanță, tot ce s-a spus şi cum s-a spus în aceste zile, dezbaterile tv mai ales, repetările la infinit a clişeelor de presă în care un trust sau altul profită de nenorocirea oamenilor ne lasă un gust amar.
Apariţii greţoase pe micul ecran, de la politicieni la “analişti”, de la “autorităţile ultra-competente” la experţi reinventaţi acum după dramă, reporteri insolenţi obişnuiţi cu mondenităţile de mahala şi moderatori prefăcuţi, toţi aceştia fac tabloul actual al societăţii româneşti, stare de fapt pe care societatea civilă trebuia s-o amendeze de multă vreme.
Degeaba se mai vorbeşte acum de patroni sau administratori, sunt clar vinovaţi şi trebuie să-și primească răsplata, împreună cu cei care obişnuiau să facă “deal-ul”, adică reprezentanţii statului, de la şefi de agenţii naţionale la directori de companii de stat, de la primari de sector la secretari de stat şi miniştri, fiecare era “prieten cu prietenul prietenului şefului”, fiecare “om de afaceri” avea (contra-cost, bineînţeles!) şi are pe cineva acolo sus care-l iubeşte, acolo sus, chiar foarte sus, cel mai sus!

colectiv

Tragedia națională de la Clubul Colectiv din București în 30.10.2015 a șocat și îndurerat întregul popor român, zecile de morți și sutele de răniți arși de vii în „sanctuarul” unui club pentru 80 persoane, dar populat în aceea noapte de peste 400 de oameni, a impus declararea unui doliu național de 3 zile, „marșul tăcerii” din București a peste 10.000 persoane în semn de solidaritate cu familiile îndoliate, în memoria victimelor. Acest eveniment tragic, ca multe altele în ultimii 25 ani, soldate cu sute de victime, a provocat reacții în lanț, naționale și internaționale, scoțând la iveală cauza principală și criminală a producerii acestuia, adică CORUPȚIA generalizată și în acest caz. Bineînțeles, nu lipsesc caracteristicile principale ale celor care conduc primăriile și a unor instituții de control, respectiv incompetența, iresponsabilitatea și dezinteresul total față de siguranța cetățenilor țării, de fapt aceeia care îi plătesc pentru a-i ocroti corespunzător!
Apariția și declarațiile președintelui Klaus Iohannis: „Nu mai avem voie să tolerăm incompetenţa unor autorităţi, ineficienţa unor instituţii, nu mai putem lăsa corupţia să se întindă până ucide” sunt adevărate, nu ajută însă cetățenii și familiile îndurerate cu nimic, sunt aproape identice cu cele declarate de predecesorii săi în situații similare și ne arată încă o dată unde suntem și cât de catastrofală este situația în România, primejdia care-i înconjoară pe români zi de zi și de cine este condus poporul român.
Din păcate, Societatea Civilă nu mai are încredere în declarațiile politice sau prezidențiale din cauza numeroaselor asemenea ieșiri în ultimii 26 ani, fără nici un rezultat, dimpotrivă, accentuarea factorului de corupție a continuat și continuă și astăzi.
Poporul român, Societatea Civilă cere și așteaptă FAPTE imediate și nu vorbe deșarte de amăgire sau calmare a spiritului național care este tulburat, fierbe ca-n `89, gata să explodeze. Mulţi politicieni şi comentatori abonaţi la banul public vor spune că toate acestea sunt populisme şi că aceste idei sunt utopice, ceea ce este fals şi neîntemeiat.
De fapt, ei doresc continuarea aceluiaşi sistem înrădăcinat şi corupt prin care fură banul public şi resursele.
Se încearcă cu nerușinare să ni se spună povești cum că buretele din decor era ieftin, de cea mai proastă calitate şi ne-ignifugat… și nu se pune accentul că aproape toate cluburile din țară funcționează ilegal, sifonează bani, se lucrează la negru, nu au autorizații, deci sunt mână în mână cu autoritățile, întrețin corupția, consumul de etnobotanice și poate chiar terorismul! Este “lucrul bine făcut”, cel care te duce direct la morgă!
Momentele cu adevărat impresionante au fost la Marşul Tăcerii, mii de tineri sinceri în sentimentele lor îşi plângeau la fel de sincer colegii, prietenii, idolii! Poporul român a fost și este alături de familiile victimelor, ceea ce arată încă o dată cât de sensibil și solidar este românul în momente cruciale.
Atenție, politicieni! Prin faptele voastre și activitatea voatră de zi cu zi ne mor copii nevinovați, părinții și pensionarii înfometați, populația țării se reduce într-un ritm alarmant și nu dați semne pozitive de reformare a clasei politice în interes național.
În ţară, în marile centre universitare, studenţii, în special, au aprins lumânări, s-au închinat pentru cei morţi şi s-au rugat pentru cei care suferă cumplit în spitatele bucureştene.
Forma de artă pe care cei de la Goodbye to Gravity o prezentau nu era foarte accesibilă oricui, atât muzicienii cât şi fanii lor provin din mediu profund intelectual şi în acest punct se deschide o altă discuţie. De ce, ani de zile, grupurile de rock au fost privite cu dispreţ, blamate şi marginalizate la propriu, ajungând să cânte în periferii, prin subsoluri, în hale industriale dezafectate, de ce? Rock-ul, peste tot în lume, trăieşte o a doua tinereţe, e o expresie a artei executată de tineri titraţi, de muzicieni talentaţi şi foarte şcoliţi muzical, mulţi dintre ei! De ce ei cântă în subsoluri, iar maneliştii, dive vulgare, penibile şi alte scursuri se produc pe cele mai importante scene ale ţării, la Ateneu, la Sala Palatului, la Polivalentă, în marile teatre, la marile hoteluri, la petreceri pompoase, nunţi, la televiziuni; ăştia fac un kitsch total, iau o groază de bani, nu declară nimic, fraudează grosolan statul, îţi râd în faţă, se laudă cu averile lor, încalcă toate legile şi nimeni nu-i întreabă de sănătate?! De ce?
Răspunsul e simplu şi duce iar la vârf… având bani mulţi din activităţi absolut ilicite, acești paraziți sunt protejați de relaţii, îşi permit să dea şpagă şi să cumpere pe toată lumea, la orice nivel – în funcţie de cerere – şi aşa… ajungem iar la vârf!
Societatea e bolnavă, valorile sunt inversate, e promovată non-valoarea, cei răi, proşti şi hoţi o duc bine, cei instruiţi şi corecţi mor prin subsoluri la un spectacol unde nici măcar nu se plăteau bilete, făceau artă de dragul artei, singurul câştig fiind muzica, atât pentru cei care o produceau cât şi pentru cei care o ascultau şi tot muzica i-a legat şi în moarte!
De ce şi cui tinerii noştri trebuie să plătească periodic un tribut atât de scump? Au plătit cu viaţa pentru nişte idealuri la Revoluţie în Piața Universităţii şi acum în Colectiv! De ce? Până când??

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Pensiile speciale – Scurte adnotări

Luată prin surprindere de o lege trecută prin parlament pe repede înainte, privind pensiile speciale, …

Marc Nicolas Angelescu – Drumul spre succes

Dintotdeauna și-a dorit să devină medic. Niciodată nu a visat să fie altceva. Când a …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: