Ileana Sărăroiu s-a născut la 25 septembrie 1936 în comuna Valea
Voievozilor, județul Dâmbovița. De mic copil, părinții ei, Vasile și Joița
Sărăroiu au încurajat-o să cânte, debutul artistic producându-se la vârsta de
14 ani pe scena Casei de Cultură din Târgoviște.
Mai târziu, a absolvit cursurile Școlii Populare de Arte, cântând la teatrul Ion Vasilescu, la Ansamblul Ciocârlia și la restaurantele Cina, Athenee Palace și Balada (din hotelul Intercontinental). În 1964 a făcut primele înregistrări la Radio București, iar anul următor a lansat primul disc Electrocord cu pisesele Ți-o părea puiule bine și Satule, vatră frumoasă, cântece din repertoriul reputatului solist Benone Sinulescu, care a remarcat-o și îndrăgit-o, oferindu-i spre interpretare aceste melodii. Vocea ei caldă, profundă, de o sensibilitate aparte, i-au permis abordarea cu succes a mai multor genuri artistice precum muzica populară și ușoară, romanța, cântecul de petrecere, realizând creații nemuritoare. Printre acestea menționăm: Păsărică mută-ți cuibul, Inimă, de dor nu știi, Dar-ar naiba-n tine dragoste, De ce oare eu team cunoscut?, Unde e Târgoviștea?, Doi voinici din Valea Mare, O bătrână într-o gară, Cine-a pus cârciuma-n drum? ș.a. Datorită popularității ei, adesea era solicitată să cânte la nunți și petreceri private, fiind mereu ocupată și pe drumuri, ceea ce o consuma foarte tare. La fel s-a întamplat și în noaptea de 12/13 mai 1979 când fusese tocmită să cânte la o nuntă în comuna Unirea, județul Călărași. După aproximativ 45 de minute de cântat neîntrerupt, la încheierea melodiei („O bătrână într-o gară”), Ileana Sărăroiu s-a simțit foarte rău, nemaiputând continua reprezentația. A fost chemată ambulanța, dar în drum spre spital, marea vedetă a încetat din viață. Cauza decesului, stabilită prin autopsia efectuată la Serviciul medico-legal Călărași a fost anevrism mai vechi care a dus la accident vascular cerebral.
A fost înmormântată la Cimitirul Sfânta Vineri din București. Moartea subită a Ilenei Sărăroiu, la numai 42 de ani, în plină glorie, a stârnit în epocă numeroase zvonuri și legende, de la faptul că ar fi fost otrăvită cu cafeaua servită înaintea cântării și până la aceea că a fost îngropată de vie, întrucât la deshumarea cerută de familie (pentru mutarea locului de veci pe aleea principală) s-ar fi găsit voalul tras și trupul răsucit în mormânt. Toate acestea au fost însă infirmate de anchetele efectuate de către organele abilitate. În urma regretatei artiste ne-au rămas șlagărele ei de neuitat cântate și astăzi de mulți soliști de folclor în frunte cu Maria Dragomiroiu – fina Ilenei Sărăroiu – pe care nașa ei a ajutat-o și îndrumat-o, lucru dovedit benefic pentru muzica românească. La Festivalul de Romanțe Crizantema de aur ce se desfășoară în fiecare toamnă la Târgoviște de mai bine de 50 de ani, răsună și cântecele lansate și interpretate de Ileana Sărăroiu, iar la Muzeul Romanței din localitate, aceasta își are un bine meritat loc de frunte.
Horațiu Măndășescu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro