ACASĂ / ARTICOLE / SECRETELE ARHIVELOR / Ordinul „Coroana României” acordat în 1915 lui Constantin Nottara

Ordinul „Coroana României” acordat în 1915 lui Constantin Nottara

Urmare a raportului lui Emanoil Porumbaru, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 34.630 din 7 decembrie 1915 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 212/1915), regele Ferdinand I a semnat în 7 decembrie 1915, decretul nr. 2.668 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 207 din 12/25 decembrie 1915, p. 8585), prin care i-a conferit Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor lui Constantin Nottara, artist dramatic, societar al Teatrului Național din București.

Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor (avers și revers).
Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor (avers și revers).

Potrivit adeverinței de primire a brevetului și însemnelor de Comandor al Ordinului „Coroana României”, completată și semnată în 8 decembrie 1915, Nottara Constantin s-a născut în București, la 5 iunie 1860 și era, pe lângă cele amintite mai înainte, profesor la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică. Prezentăm, apelând la heraldică și la sigilografie, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale.

Raportul lui Emanoil Porumbaru, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 34.630 din 7 decembrie 1915
Adeverința lui Constantin Nottara de primire a brevetului și însemnelor de Comandor al Ordinului „Coroana României”, semnată în 8 decembrie 1915.

Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881, cu scopul de a răsplăti serviciile aduse statului. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului Coroana României (Decretul regal nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642):

„Ordinul se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu brațe egale, cu diametrul de 60 mm pentru Comandori, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb. În mijlocul crucii, pe avers, un medalion rotund, smălțuit roșu, încărcat cu coroana regală de oțel (făurită din metalul unuia dintre tunurile luate ca trofee de la inamic, în bătălia de la Plevna de la 28 noiembrie 1877). Medalionul este înconjurat de o bordură smălțuită alb, pe care este scris, cu litere și cifre aurii: * PRIN NOI ÎNȘINE * 14 MARTIE 1881 (data proclamării regatului).

Pe revers, într-un medalion asemănător cu cel de pe avers, este scris la mijloc, orizontal: 10 MAIU (data încoronării). Împrejur, în bordura smălțuită alb: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de aur pentru gradul de Comandor.

Însemnele Ordinului sunt atârnate de o panglică moarată, de culoare albastru- închis, lată, la Comandori, de 45 mm și de o lungime egală cu periferia gâtului, cu câte o dungă pe fiecare margine, de culoarea oțelului, dunga lată de 8 mm”.

Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ordinul „Carol I” conferit în 1922 lui Take Ionescu

Urmare a raportului lui G. Derussi, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 2.635 din …

Ordinul „Steaua României” conferit în 1912 lui Ion Mitilineu

Urmare a raportului lui T. Maiorescu, președintele Consiliului de Miniștri, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: