ACASĂ / ARTICOLE / JURNAL DE CĂLĂTORIE / Parcul Național Piatra Craiului Parcuri Naționale din România (III)

Parcul Național Piatra Craiului Parcuri Naționale din România (III)

Parcul Național Piatra Craiului este o arie protejată în suprafață totală de 14.766 ha, situată pe teritoriul județelor Argeș și Brașov. Se întinde pe raza comunelor Dâmbovicioara și Rucăr din Argeș și a localităților Bran, Moeciu, Fundata și Zărnești din județul Brașov, în proximitatea Drumurilor Naționale 37A (Pitești-Zărnești) și 37B (Brașov-Râșnov-Zărnești) și a Masivului Piatra Craiului din preajma orașului Zărnești. Parcul Național Piatra Craiului conține patru zone carstice (Cheile Zărneștilor cu Prăpăstiile Zărneștilor, Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului și Cheile Dâmboviței), prezentându-se ca un complex de vârfuri abrupte (Vf. Țimbalul Mare – 2177 m.), stâncării calcaroase, goluri alpine, grohotișuri, peșteri (majoritatea închise publicului), cursuri de apă (râurile Bârsa, Dâmbovița, Dâmbovicioara), pajiști montane, fânețe, pășuni etc.

De asemenea, include o serie de formațiuni alpine (Padina lui Călineț, Fântâna lui Botorog, La Zaplaz, Cerdacul Stanciului, Prăpăstiile Zărneștilor), Peștera Liliecilor, Peștera Dâmbovicioara, Peștera Stanciului, Culoarul Rucăr-Bran și dispune de mai multe tipuri de habitate: tufărișuri alpine și boreale, liziere cu ierburi înalte, pajiști alpine și subalpine, păduri de conifere și foioase, vegetație lemnoasă, vegetație erbacee pe malurile râurilor de munte etc.

Flora Parcului Național Piatra Craiului cuprinde mai bine de 1.000 de tipuri de plante (din care peste 180 de specii rare și unicat), protejate prin lege, dintre care exemplificăm: arbori și arbuști ca bradul, molidul, pinul, tisa, fagul, stejarul, gorunul, paltinul, frasinul, ulmul, castanul, mesteacănul, plopul, salcia ș.a.; ierburi și flori precum garofița Pietrei Craiului, floarea reginei (de colț), bujorul de munte, sângele voinicului, gladiola sălbatică, macul galben, Mâna Maicii Domnului, mușcata de munte, talpa ursului, papucul doamnei, pușca dracului, sunătoarea cucului, foaia grasă, trifoiul roșu, orhideea, clopoțelul, daria, cicoarea etc.

Fauna zonei este alcătuită din mamifere ca ursul carpatin, capra neagră, cerbul, râsul, lupul, jderul de copac, vulpea, veverița, mistrețul, pisica sălbatică, vidra, 6 specii de liliac etc.; păsări precum cocoșul de munte, corbul, uliul, șoimul călător, acvila de munte, acvila țipătoare, bufnița, ierunca, porumbelul gulerat, ciocârlia de câmp, mierla de piatră, codobatura albă, fluierarul de zăvoi, pițigoiul de munte, ciocănitoarea neagră, pitulicea, ciocârlanul ș.a.; reptile și amfibieni ca șopârla de câmp, gușterul, șarpele de apă, vipera, năpârca, tritonul de munte, broasca râioasă brună, brotacul verde de copac, salamandra de foc; nevertebrate ca de exemplu fluturașul de stâncă, pești etc.

Pe lângă minunatele priveliști naturale, Parcul Național Piatra Craiului oferă și numeroase atracții turistice printre care: Bisericile “Adormirea Maicii Domnului” – Joseni, comuna Dragoslavele (ctitorită în 1661), “Înălțarea Domnului” din Suseni, aceeași comună (ctitorită în 1741), “Sfântul Nicolae” din Zărnești (1515), Schitul “Colții Chiliilor” (sec. al XV-lea) – toate monumente istorice; Castelul Bran (construit în 1377); Mausoleul “Mateiaș” situat pe Culoarul Rucăr-Bran, închinat memoriei eroilor din Primul Război Mondial; Cetatea Râșnov; Rezervația de urși “Liberty” din Zărnești; Peștera Liliecilor din comuna Moeciu, sat Peștera; aerodromul “Piatra Craiului” din Zărnești; Parcul de aventură din Zărnești; Cheile Dâmbovicioarei și Peștera cu același nume; 42 de trasee montane omologate de diverse grade de dificultate, dintre care exemplificăm: Zărnești – Brâna Caprelor – Cabana Curmătura; Zărnești – Cabana Plaiul Foii – La Lanțuri – Șeaua Grindului; Zărnești – Curmătura Pietrei Craiului – Vf. La Om; Zărnești – Curmătura – Padinele Frumoase – Vf. Ascuțit; Dâmbovicioara – Brusturet – Valea Seacă – Grund; Bran – Fântâna lui Botorog etc.

Toate obiectivele turistice din Parcul Național Piatra Craiului, merită a fi vizitate și, la fel ca în fiecare arie protejată, trebuie respectate cu strictețe regulile menite a conserva patrimoniul natural de valoare inestimabilă, ce trebuie lăsat intact urmașilor.

Ghid Montan-Claudiu Sfetcu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Tunelele secrete din județul Dâmbovița

Peșteri, tunele și locuri de legendă Din cartea Secretele României subterane a reputaților oameni de …

Masivul Ceahlău – Peșteri, tuneluri și locuri de legendă

Masivul Ceahlău numit și Olimpul românilor este un munte în județul Neamț, cel mai înalt …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: