ACASĂ / ARTICOLE / SEMNAL EDITORIAL / Pavel Lica. Soldat împotriva Apocalipsei

Pavel Lica. Soldat împotriva Apocalipsei

Acest volum de versuri este primul semnat Pavel Lica, pe care îl citesc! Fără să știi că are de-a face cu milităria, după forma (numai patru strofe) și așezarea în pagină, după minuțiozitatea și alegerea temelor, totul arată că poetul este precis în toate ca programul unui soldat. Pentru noi cei ce citim o carte dăruită, bucuria este specială pentru că autorul ne dă voie să cunoaștem simțirile și trăirile sale, părerile, într-un cuvânt să pătrundem în sufletul său… Aici EL își croiește iubirile “în pocale cu foc de artificii între timpuri” (expunere de aur).

Amintirea cavalerilor apocalipsei au în volum o profunzime și o semnificație triste (cum este și firesc) dacă nu îl ignorăm nici pe Cavalerul Neiertării. (Poezia Cavalerii Apocalipsei, pag. 60.) Virusul minciunii acum în vremea pandemiei, a înflorit în fructele mâniei și s-au copt în noi! Indignarea, neputința de a schimba ceva, lasă loc libertății de a scrie despre viața reală și dorul de izbăvire, acuma când încă mai sperăm în nemurire… (poezia De o Golgota azi n-avem noroc, pag.51) Ce îi este scris poetului MOIRELE au decis! Sigur nu va avea odihnă în univers, cât nu va arde în versuri (explicația îi aparține).

Rugăciuni, așteptări, supuneri, covid, lacrimi pierdute, măști, jurământ, dor, iubiri, pandemie, dar și ghiocei aduși de val de mare, toate aprofundate nu îți dau răgaz pentru o bucurie, ci mai degrabă dezlegare pentru viața de apoi… Mijloacele de exprimare folosite sunt adevărate expresii care fascinează și sunt concentrate pe temasubiect, devenind expresive iar diversitatea lor scoate în evidență imagini, însăși tema fiind mijloc de exprimare.

Și totuși în acest amalgam de neajunsuri, oftat, tristețe, își face loc bucuria, mândria gingășiei sufletului, iubirea și nostalgia, când ghiocelul în țara codrilor de fagi își etalează candoarea, iernile cu albul lor ireal, dragostea nespusă de femei, roua strânsă-n flori, nu reliefează altceva decât un poet sensibil, cu INIMA MARE, specifica creatorilor de frumos culegând simțiri în buchete de doriri și pasiune pentru scris. În propria existență devii rătăcitor și găsești subiecte de scris!

Doina Bârcă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

A înflorit caisul mamă! de Gabriela Dancu

Volumul de față este de fapt o invitație la dăruire prin scris… Lirism, nostalgie, iubire …

EROTIKON de Andrei Enescu (Andreas Erotokritos pseudonim)

Mă bucur că poezia are adepți noi în ceea ce privește scrierea ei. Această broșură …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: