ACASĂ / ARTICOLE / SEMNAL EDITORIAL / Petre Ion Stoica-Amfiteatrul unor zei mai mici

Petre Ion Stoica-Amfiteatrul unor zei mai mici

Volumul de proză scurtă semnat Petre Stoica, cuprinde evocări de locuri dragi, amfiteatrul fiind viața, iar zeii, oamenii care rămân în suflet în lumina amintirilor și a nostalgiei. Lumea mirifică a copilăriei amprentată cu, de toate au aici valoarea unui giuvaer purtat nu la gât, ci în inimă, cu toată bucuria trăirii, de parcă ar fi fost ieri.

Considerația și admirația autorului, aduc nume și întâmplări, locuri de poveste care i-au marcat existența și ca o bucurie de a ține un jurnal nu tocmai zilnic, își onorează amintirile în bucăți de proză scurtă în care eu citind m-am regăsit. Păstrător în gânduri a detaliilor referitoare la expresii și vorbe, portrete, îmbrăcăminte, trăsături, autorul și-a regizat foarte bine filmul, ca un conducător iscusit al procesului de creație, de data aceasta regatul său reprezentându-l acest volum.

Aici își au locul lor ai lui Opincă ai lui Tudorică navetiștii cu bicicletele lor, Lixandru Boboc, ai lui Rudeanu Caterina, dl. Ion învățătorul, toți cu viața pe care le-a hărăzit-o Dumnezeu, și care au rămas în timp, peste timp, numai cu ceea ce aveau în suflet, și cu bisericile ce păstrau sfinții ascunși în fumul lumânărilor (expresia aparține autorului). Întâmplări cu amintiri pline de blândețe, de delicatețe, hazlii, gingășii, de oameni simpli. Rămâne ca o icoană imaginea preotului cu puterea-i magică de a-ți transmite simțirea că te topești atunci când te mângâie. (Doi frați și o cruce, p. 53)

Doina Bârcă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Tangouri tălmăcite cu tâlc de Nicu Doftoreanu

Timpul, cel cu care lupți pentru crezul tău când dai curs unei furtuni de lacrimi, …

Vă acuz din dragoste de țară-Virgil Ciucă

Iubirea de țară devenită crez, la autorul Virgil Ciucă, supraviețuiește într-o mare de îngrijorare pe …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: