ANDREI IANA
– Pasionat de artă și criminalistică –

În ziua de 17 mai a. c. am fost invitat la Academia de Poliție „Alexandru Iona Cuza” la evenimenteul anual „Ziua porților deschise”. Cu acest prilej, l-am cunoscut pe studentul Andrei Iana, un tânăr agreabil, manierat, amabil, pasionat de Criminalistică, cu pronunțate preocupări artistice, care expunea mai multe tablouri pictate de el. În calitate de simplu iubitor de cultură, i-am admirat lucrările și l-am rugat să prezinte și pentru cititorii revistei noastre câteva aspecte din activitatea sa.

HORAȚIU MĂNDĂȘESCU

Mă numesc Andrei Iana, sunt student la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Bucureşti, în anul 1 la Facultatea de Poliție, specializarea Ordine şi Siguranță Publică. În cadrul academiei, desfăşor activități culturale în ceea ce priveşte creația artistică.
Până la momentul de față am participat la două concursuri, unul de desen şi unul de creație artistică, genul caricatură, la ambele obținând locul 1. Pentru ziua porților deschise am fost selectat de conducerea Academiei pentru realizarea unei expoziții cu ocazia anului centenarului, în cadrul expoziției eu prezentând portrete desenate de mine ale unor mari personalități istorice.
În prezent doresc să mă axez pe specializarea criminalistică, deoarece am descoperit un domeniu de care m-am îndragostit, mai bine spus, o sub-ramură a criminalisticii. Este vorba despre identificarea facială. Sau mai simplu, Arta Criminalistică. Sunt fascinat de acest domeniu, în care munca de criminalist se îmbină cu arta, având nu de puține ori aplicabilitate în activitatea de cercetare şi identificare a poliției.
În cadrul Academiei de Poliție am găsit foarte multă deschidere spre partea cultural-artistică, atât din partea conducerii, cât şi a colegilor, ceea ce mi-a dat încredere în mine şi m-a impulsionat să continui pe partea aceasta. Pot spune că, pe lângă studiu, în Academia de Poliție se pune accent și pe activitățile extra-şcolare, nu puține fiind premiile obținute de studenți în diverse competiții şi concursuri. De la fotbal şi până la teatru, muzică, desen.
Pot spune sincer că, atunci când am intrat în Academia de Poliție, nu mi-a trecut prin minte că am să găsesc aici o asemenea diversitate cultural-artistică, dar şi o asemenea deschidere în ceea ce priveşte „noul”.
Am avut parte de o surpriză plăcută şi îmi doresc să continuăm activitatea astfel încât să aducem în cadrul academiei o diversitate culturală din ce în ce mai vastă.
Aici avem cu ce, dar mai important de atât, avem cu cine.