aprilie, 2019

  • 18 aprilie

    DE DRAGOBETE

    DE DRAGOBETE Sărbătoarea noastră minunată a dragostei, care vine din vremuri strămoșești și evidențiază folclorul nostru unic în lume. Evenimentul cultural de amploare a reunit artiști, elevi, poeți, oameni de televiziune, instrumentiști sub organizarea doamnei Mioara Voicu. Locul unde a avut loc a fost Centrul European Cultural și pentru Tineret – UNESCO – Nicolae Bălcescu. Mulțumim pentru diploma acordată fundației …

  • 18 aprilie

    FESTIVALUL CULTURAL PATRIOTIC „ȚARA CRĂIȘORULUI” EDIȚIA A – XIII – A, ALBAC, JUDEȚUL ALBA

    FESTIVALUL CULTURAL PATRIOTIC „ȚARA CRĂIȘORULUI” EDIȚIA A – XIII – A, ALBAC, JUDEȚUL ALBA Joi 28 februarie 2019, cu ocazia împlinirii a 234 de ani “Februarie 1785” de la martiriul eroilor neamului românesc, Horia, Cloșca și Crișan, cetățeni de onoare post – mortem ai comunei Albac, din județul Alba, s-a organizat un important eveniment cultural. Au luat parte Asociația “Țara …

  • 12 aprilie

    Mobilizarea socială prin rețelele sociale

    Mobilizarea socială prin rețelele sociale Odată cu evoluția tehnologiei s-a facilitat crearea mediilor de comunicare mai rapide, globale și portabile. Rețelele sociale digitale au jucat un rol central în apariția și expansiunea mobilizărilor. Ele sunt descrise ca o resursă pentru a atinge „anumite corzi sensibile ale cetățenilor”, conectându-i „în afara sistemului de comunicare dominant”, prin intermediul solidarității și puterii colective …

  • 6 aprilie

    BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ – DE LA UNIREA PRINCIPATELOR LA PATRIARHAT

    BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ – DE LA UNIREA PRINCIPATELOR LA PATRIARHAT – Din câte se cunoaşte, mişcarea pentru recunoaşterea autocefaliei a pornit îndată după înfăptuirea Unirii Principatelor Române (1859) şi unificarea vieţii lor statale (1862), care a făcut necesară şi organizarea Bisericii naţionale, corespunzător cu noua situaţie politică, considerabil consolidată a României moderne. Ea a fost susţinută cu multă stăruinţă de …

  • 6 aprilie

    Ioan D. Caragiani

    Ioan D. Caragiani Am sărbătorit, de curând, Centenarul Marii Uniri. Această măreață înfăptuire a poporului român nu se putea realiza fără o unitate spirituală și culturală anterioară milenară. Miraculoasa unitate de limbă, simțire, obiceiuri a fost întreținută de folclorul popular și tradițiile populare transferate în principal prin viu grai din generație în generație. Aceasta cultură a tradițiilor naționale a impresionat …

  • 6 aprilie

    Grigoriu Ștefănescu

    Grigoriu Ștefănescu Poporul român, de-a-lungul timpului, s-a făcut cunoscut nu prin acțiuni ce ar fi putut lega, într-un fel, alte popoare, ci prin personalități ce au contribuit la progresul umanității. Nu pot extinde acum acest subiect, dar mă voi opri la personalități, sau mai bine zis la o personalitate, pe care Vasile Surcel îl numește „Patriarhul” geologiei românești; unul dintre …

  • 6 aprilie

    ÎNCEPUTUL DICTATURII REGALE – 10 FEBRUARIE 1938

    ÎNCEPUTUL DICTATURII REGALE – 10 FEBRUARIE 1938 – Carol al II-lea de Hohenzollern- Sigmaringen (Carol Caraiman) a venit pe lume în ziua de 16 octombrie 1893, în Sinaia. Era primul membru al familiei Hohenzollern născut în România și botezat ortodox. Primul copil (din cei 6) ai regelui Ferdinand și reginei Maria. De educație s-a ocupat regele Carol I (1839-1914), care …

  • 6 aprilie

    LITERATURA ROMÂNĂ VECHE (III) – CRONICARII DIN ȚARA ROMÂNEASCĂ

    LITERATURA ROMÂNĂ VECHE (III) – CRONICARII DIN ȚARA ROMÂNEASCĂ – Scrierea cronicilor în Țara Românească a fost mult mai slabă decât în Moldova. Întâia cronică a Munteniei ajunsă până în timpurile noastre a fost scrisă în a doua jumătate a secolului al XVII-lea și cuprinde evenimentele de la întemeiere (1290) și până la moartea domnitorului Șerban Cantacuzino – 1688. Fiind …

  • 6 aprilie

    GRIGORE ALEXANDRESCU (22 februarie 1810, Târgoviște – 25 noiembrie 1885, București)

    GRIGORE ALEXANDRESCU 22 februarie 1810, Târgoviște – 25 noiembrie 1885, București Grigore Alexandrescu s-a născut la 22 februarie 1810 (după cum reiese din înștiințarea mortuară), în mahalaua Lemnului din Târgoviște, ca al patrulea copil al vistiernicului Mihai Lixăndrescu și al Mariei Fusea, care cobora dintr-o familie de mici boieri. Din spusele lui Ion Ghica, ar reieși anul 1812, iar, din …

  • 6 aprilie

    CEI PATRU CĂLĂREȚI AI APOCALIPSEI ANULUI 2019

    CEI PATRU CĂLĂREȚI AI APOCALIPSEI ANULUI 2019 „De ani și ani cădeți în hău, / Nimic nu va mai merge / Rușine să vă fi e-n veac / Că v-ați trădat străbunii / De parcă n-ați fi pui de dac / Ci rude ați fi cu hunii. / Lăsați pe-ai voștri guvernanți / Să vă înece-n smoală, / Să fi …