La începutul anului 2025, sportul românesc a devenit mai sărac: Simona Halep, campioana de la Roland Garros și Wimbledon și-a anunțat retragerea din activitatea de jucătoare de tenis, la vârsta de 33 de ani! Simona și-a motivat decizia prin faptul că „nu mai duce corpul meu”. Din păcate, un mare rol în declinul Simonei l-a avut suspendarea primită în octombrie 2022 pentru dopaj, suspendare dictată inițial pentru o perioadă de patru ani, dar ridicată ulterior în martie 2024. Suficient timp, însă, pentru ca tenismena noastră să- și piardă forma sportivă…
Cu racheta în mână din fragedă copilărie
Simona Halep s-a născut la data de 27 septembrie 1991, la Constanța și a început să joace tenis încă de la vârsta de la 4 ani. La vârsta de 6 ani practica zilnic acest sport, iar în paralel a mai jucat și handbal. Primul trofeu major l-a câștigat în anul 2008: campioană a junioarelor la Roland Garros! În finală, Simona a învins o altă jucătoare româncă: Elena Bogdan, scor 6-4, 6-7 (3), 6-2. La senioare, prima mare performanță într-un turneu WTA a fost atinsă la competiția din luna aprilie de la Marbella, Spania. Venită din calificări, Halep a ajuns până în sferturile de finală, trecând printre altele de Iveta Benešová, a 70-a jucătoare a lumii și de Sorana Cîrstea, locul 36 mondial. În sferturi a fost învinsă de Flavia Pennetta.
A urmat și prima finală a carierei într-un turneu WTA, în anul 2010. La Fès, în Maroc, Halep a evoluat în calificări și a eliminat printre altele pe Lucie Hradecká, a opta favorită a turneului, în primul tur, și pe Patty Schnyder, cap de serie numărul doi, în sferturile de finală. În finală a fost însă învinsă cu 6-4, 6-2 de cehoaica Iveta Benešová. Anul 2011 i-a adus Simonei intrarea în Top 50 al jucătoarelor profesioniste de tenis, iar în 2013 a câștigat primele șase titluri WTA și a fost desemnată „WTA’s Most Improved Player”, devenind prima jucătoare română de la Virginia Ruzici, în 1978, care primește această distincție. În iunie 2018, Simona Halep a reușit să câștige primul ei turneu de Grand Slam, la Roland Garros, învingând-o în finală pe Sloane Stephens (numărul 10 mondial) cu scorul de 3-6, 6-4, 6-1. Românca mai jucase de două ori în finala acestui turneu, fiind învinsă însă de Maria Șarapova, în 2014 și de Jelena Ostapenko, în 2017.
În iulie 2019, Simona Halep și-a trecut în palmares al doilea titlu de Grand Slam, câștigând turneul de la Wimbledon, după victoria cu scorul de 6-2, 6-2 repurtată în finală în fața fostului număr 1 mondial, Serena Williams. În afară de finala câștigată de la Wimbledon, Halep a mai jucat două alte finale, la Qatar și Madrid, pe care însă le-a pierdut. Ea s-a calificat pentru al șaselea an la rând la Turneul Campioanelor, unde a învins-o pe Bianca Andreescu, dar a pierdut în fața Elinei Svitolina și Karolinei Pliskova. A încheiat anul 2019 pe locul 4 în clasamentul mondial al jucătoarelor de tenis.
Scandalul de dopaj și declinul
În octombrie 2022, Simona Halep a primit o lovitură crâncenă: a fost anunțată că a fost testată pozitiv, la US Open, cu roxadustat, o substanță interzisă. Sportiva a fost suspendată provizoriu începând cu data de 7 octombrie 2022, iar la data de 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pe Halep pentru o perioadă de patru ani. În martie 2024, însă, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea româncă şi i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani.
După aproximativ un an și jumătate de absență din circuit, Simona Halep a jucat din nou un meci oficial de tenis împotriva spanioloaicei Paula Badosa, pe care l-a pierdut, scor 4-6, 3-6. La data de 4 februarie 2025, după meciul pierdut cu 1-6, 1-6 în fața italiencei Lucia Bonzetti, în primul tur al turneului Transylvania Open de la Cluj-Napoca, Simona Halep (33 de ani) și-a anunțat retragerea din activitatea de jucătoare profesionistă de tenis.
„Corpul meu nu mai duce așa de mult pentru a putea ajunge acolo unde am fost. Nu vreau să plâng, am câştigat Grand Slam-uri. În momentul ăsta nu se mai poate…”, a declarat fostul numărul unu mondial. Simona lasă în urmă o carieră de excepție, în care se poate mândri cu două titluri de Grand Slam câștigate, 64 de săptămâni în postura de numărul 1 mondial sau 9 titluri WTA 1000.
Ioan I. Pascal
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro