ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / ROMÂNIA A DEZAMĂGIT LA CAMPIONATUL MONDIAL FEMININ DE HANDBAL

ROMÂNIA A DEZAMĂGIT LA CAMPIONATUL MONDIAL FEMININ DE HANDBAL

ROMÂNIA A DEZAMĂGIT LA CAMPIONATUL
MONDIAL FEMININ DE HANDBAL

Naționala României a început entuziasmant Campionatul Mondial feminin de handbal, programat în perioada 1-17 decembrie 2017 în Germania. Tricolorele au obținut victorii pe linie în primele patru partide disputate în faza grupelor, calificându-se în optimile de finală de pe primul loc. Aici, însă, au cedat inexplicabil în fața Cehiei și s-au întors acasă mult mai devreme decât ne-am fi așteptat.

AMBROS MARTIN, CU GÂNDUL LA OLIMPIADĂ

Aproape că nu există turneu final de la care suporterii să nu aibă așteptări mari de la echipa României. De la cea feminină, că formația de băieți nu mai ajunge cam de mult la astfel de întreceri… E adevărat, tricolorele au în palmares trei titluri mondiale, câștigate în 1956, 1960 (când hanbalul se juca în 11) și în 1962. La acestea se mai adaugă două medalii de argint (1973 și 2005) și una de bronz (2015).
Totuși, înaintea Campionatului Mondial din Germania, selecționerul reprezentativei noastre, spaniolul Ambros Martin, avertiza că scopul principal este formarea unei echipe care să ajungă la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo. Ca atare, România a deplasat în Germania un lot format din multe jucătoare tinere, pe lângă vedeta Cristina Neagu.
După „încălzirea” din primul meci al turneului, în compania modestei naționale din Paraguay, pe care au învins-o cu 29-17, româncele s-au impus apoi în fața Sloveniei (31-28), Spaniei (19-17) și a Angolei (27-24).
Au cedat net în ultimul joc din grupă, 17-26 cu Franța, dar locul întâi în grupă fusese deja adjudecat.
În optimile de finală, România a dat peste Cehia, un adversar care, la prima vedere, părea facil. Și, după cum începuse partida, nimeni nu se gândea că tricolorele nu vor merge mai departe. Jucătoarele noastre au condus în permanență, au încheiat prima repriză cu un avantaj de trei goluri (17-14), dar finalul a fost unul de coșmar. Cehoaicele au egalat în
minutul 56 și au preluat conducerea pentru prima dată în această confruntare cu doar cu un minut înainte de fluierul final. România a revenit, dar, chiar la ultima fază a meciului, Cehia a înscris golul decisiv, impunându-se cu 28-27 și calificându-se în „sferturi”. Din păcate, reprezentantele noastre repetă constant acest scenariu la marile competiții sportive…

TRISTEȚEA CRISTINEI NEAGU ȘI EXPLICAȚIILE SELECȚIONERULUI

Cristina Neagu, liderul echipei naționale a României, nu și-a ascuns dezamăgirea provocată de eliminarea prematură de la Campionatul Mondial. „Sunt tristă, sunt frustrată, sunt dezamăgită! Mă afectează mult eșecul, pentru că am simțit că avem o atmosferă foarte bună la echipă și că puteam mai mult… Acest sistem eliminatoriu pune foarte multă presiune pe echipă, acest lucru l-am simțit imediat în vestiar, la încălzire.
În timpul meciului am încercat să vorbesc cu fetele, dar este foarte greu să schimbi ceva în momentele acelea.
Echipa nu a fost la fel de relaxată ca în meciurile din grupă. Cehia a jucat fără niciun fel de presiune, a fost relaxată, pe final a preluat conducerea și ne-a bătut în modul în care ne-a bătut”, a afirmat handbalista la revenirea în țară.
Mai mult, Cristina Neagu a postat și un mesaj pe o rețea de socializare, în care a ținut să precizeze, printre altele: „Așa cum v-am promis, echipa României a luptat și a dat totul pe teren la acest Campionat Mondial.
Din păcate, presiunea meciului eliminatoriu ne-a făcut să ne gândim mai mult la rezultat și mai puțin la bucuria de a juca handbal, așa cum am făcut-o la meciurile din grupă și neam întors acasă, cred eu, prematur…”.
La rândul său, spaniolul Ambros Martin, selecționerul României, a încercat să explice eșecul cu Cehia astfel: „Cehia a fost mai bună pe final și în momentele importante. Au jucat cu încredere, au avut o singură șansă să revină pe tabelă și au fructificat-o.
Fetele noastre au fost mai obosite și au jucat sub presiune. N-am știut să gestionăm presiunea”.
Ambros Martin a fost însă criticat de mai multă lume pentru modul în care a alcătuit lotul și a gestionat situația la Campionatul Mondial din Germania. Spaniolului i se mai impută și faptul că lucrează parttime la prima reprezentativă, „job-ul” său principal fiind acela de antrenor al echipei maghiare Gyor. Printre contestatarii lui Martin se numără și antrenorul Radu Voina, cel care a câștigat medalia de bronz cu naționala feminină a României la Campionatul European din 2010. „Eu sunt convins că lotul care a fost la acest Campionat Mondial n-a fost făcut de Ambros.
La echipa națională trebuie luate fetele cele mai în formă. Cine se pricepe cât de cât la sportul colectiv își dă seama că trei antrenamente înseamnă nimic. Ambros nu cunoaște fetele, nu cunoaște campionatul, nu cunoaște mentalitatea românească pentru acest sport. Fără să jignesc pe nimeni, avem antrenori tineri care sunt demoralizați când văd că nu sunt băgați în seamă. Nu suntem sclavii străinilor”, a comentat Voina la postul TV Telekom Sport.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Radu Drăgușin și Horațiu Moldovan, transferurile începutului de an

Începutul anului 2024 a adus transferuri de top pentru doi fotbaliști români, componenți ai echipei …

Halterofila Mihaela Cambei, medalii de aur și record european

Ușor-ușor, sportivii români încep să triumfe din nou în competițiile internaționale. Halterofila Mihaela Cambei (21 …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: