ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / ROMÂNIA, LA DOI PAȘI DE O MARE PERFORMANȚĂ

ROMÂNIA, LA DOI PAȘI DE O MARE PERFORMANȚĂ

ROMÂNIA, LA DOI PAȘI DE O MARE PERFORMANȚĂ

Cel mai important eveniment sportiv al lunii aprilie îl reprezintă meciul din semifinalele Fed Cup (varianta feminină a Cupei Davis) la tenis dintre Franța și România. Partida este programată să se dispute în perioada 20-21 aprilie, în sala din Rouen, capitala provinciei Normandia. În cealaltă semifinală se vor înfrunta echipele din Australia și Belarus.

A doua oară în semifinale


Fed Cup este o competiție care a luat ființă în anul 1963, cu ocazia semicentenarului Federației Internaționale de Tenis. În vechiul format, România a mai jucat o semifinală în această competiție în 1973. Atunci, în cadrul competiției găzduite de localitatea Wiesbaden, din Germania federală, delegația țării noastre a fost formată din Judith Gohn (28 de ani) și tinerele Virginiza Ruzici (18 ani) și Mariana Simionescu (16 ani și jumătate).
În primul meci, echipa țării noastre a trecut de Brazilia cu un sec 3-0. A urmat Suedia, de care echipa țâării noastre a trecut cu scorul de 2-1. În „sferturi”, România a dat peste echipa Marii Britanii, pe care, în ciuda tuturor pronosticurilor, a învins-o cu 2-1.
În semifinale, jucătoarele de tenis din România socialistă de atunci au primit ordin de la mai-marii țării să nu se prezinte la meciul cu Africa de Sud, adversara din penultimul act, ca urmare a politicii anti-apertheid. „Eram pline de entuziasm, ne doream să jucăm. Dar asta era decizia, nu aveam ce face. Așa că în seara aceea am stat până târziu la un restaurant, ca să ne treacă supărarea. A doua zi, am mers prin oraș, ne-am relaxat și ne-am întors la hotel pe la 12.00”, povestea, ulterior, fosta mare tenismenă a României, Virginia Ruzici, pentru GSP.
Pe ultima sută de metri, „tovarășii” s-au răzgândit și au trimis de urgență o telegramă delegației României în care au cerut ca jucătoarele să intre pe teren și să joace împotriva Africii de Sud! Sportivele noastre au jucat, dar în final aveau să se declare învinse, scor 1-2.
Între timp, formatul competiției s-a schimbat, iar România a mai ajuns în penultimul act al Fed Cup abia în acest an. Cu Simona Halep vârf de lance, echipa țării noastre s-a duelat în luna februarie, la Ostrava, cu Cehia, pe care a învins-o, dramatic, cu 3-2. În primul meci, Mihaela Buzărnescu a cedat, scor 1-6, 4-6, în fața Karolinei Pliskova. Simona Halep a restabilit însă egalitatea grație succesului, 6-4, 6-0, repurtat în fața jucătoarei Katerina Siniakova.

În ziua a 2-a a înfruntării, Simona Halep a trecut de Karolina Pliskova, 6-4, 5-7, 6-4, Mihaela Buzărnescu a cedat în fața jucătoarei Katerina Siniakova, 4-6, 2-6, iar în jocul decisiv, la dublu, echipa fomată din Irina Begu și Monica Niculescu a învins cuplul Katerina Siniakova/Barbora Kerjcikova cu scorul de 6-7 (2), 6-4, 6-4.

Favorita caselor de pariuri

În penultimul act al Fed Cup, România se va duela cu Franța, la Rouen, iar gazdele au ales ca partida să se dispute pe zgură. În „sferturi”, echipa Franței, formată din jucătoarele Caroline Garcia, Alize Cornet, Pauline Parmentier, Fiona Ferro și Kristina Mladenovici a învins, la Liege, Belgia cu scorul general de 3-2. De notat că Franța se află de cinci ani consecutivi în Grupa I mondială și a câștigat trofeul Fed Cup în anii 1997 și 2003. De asemenea, adversara tricolorelor a mai jucat finala competiției în 2004, 2005, și 2016.
Paradoxal, însă, echipa feminină a României este cotată ca favorită de casele de pariuri la câștigarea trofeului! Potrvivit bookmakerilor, jucătoarele noastre au cota de 2.85 la succesul suprem în această competiție. Româncele sunt urmate în această ierarhie de Australia și de Belarus, ambele având cota de 3.50, în timp ce Franța încheie „plutonul”, cu cota de 4.50.
Confruntarea dintre Franța și România, din semifinalele Fed Cup, va putea fi urmărită, în zilele de 20 și 21 aprilie, la postul de televiziune Digi Sport.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Euro 2024 – turneul final la care vom striga din nou „Hai România!

După o lungă a ș t e p t a r e , românii vor …

Naționala feminină de handbal, calificare en-fanfare la Campionatul European

Echipa națională feminină de handbal a României s-a calificat fără niciun fel de emoții la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: