ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / SĂ NU UITĂM OLIMPICII NOȘTRI DE AUR (IX)

SĂ NU UITĂM OLIMPICII NOȘTRI DE AUR (IX)

SĂ NU UITĂM OLIMPICII NOȘTRI DE AUR (IX)

CORNELIU ION –
CAMPIONUL AJUNS LA TIR DIN ÎNTÂMPLARE

 

corneliu-ion

România nu va avea niciun reprezentant în proba de tir la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, ce se vor desfășura în perioada 5-21 august 2016, după ce Alin Moldoveanu, campionul din urmă cu patru ani, la Londra, a ratat calificarea. Regretul este cu atât mai mare cu cât țara noastră a beneficiat de-a lungul timpului de sportivi valoroși la această disciplină, precum Iosif Sârbu, Ion Dumitrescu sau Sorin Babii. Există însă și un fost campion
și vicecampion olimpic la tir pe care, din păcate, multă lume l-a uitat. Este vorba despre Corneliu Ion, care a câștigat medalia de aur la Jocurile găzduite în 1980 de Moscova, iar patru ani mai târziu, la Los Angeles, a fost vicecampion olimpic.

„NICI NU ȘTIAM CE-I AIA TIR”

Corneliu Ion s-a născut pe 27 iunie 1951, la Focșani, și, conform propriilor sale mărturisiri, a ajuns să practice tirul dintr-o întâmplare. „Pe la vreo 16 ani, în clasa a X-a, am avut un profesor de sport, Ionescu, fost campion la talere. El a remarcat că aveam ceva talent la sport, că mă mișc bine la toate probele și s-a
gândit să mă ducă și în poligon, să vadă cum mă mișc cu pistolul. Am acceptat din curiozitate, pentru că nici nu știam ce-i aia tir, iar apoi a început să-mi placă”, a povestit fostul campion, într-un interviu acordat în trecut publicației „România liberă”.
Din 1970 a fost legitimat la secția de tir a clubului Steaua, iar patru ani mai târziu a obținut prima mare performanță a carierei: medalia de argint la Campionatele Mondiale desfășurate în Elveția. Peste un an a devenit și vicecampion european, iar în 1976 a bifat prima sa prezență la Olimpiadă, făcând parte din delegația României participantă la Jocurile de la Montreal.

I S-A STRICAT PISTOLUL ÎN CONCURS

În Canada, la Olimpiada la care Nadia Comăneci obținea prima notă de 10 din istoria gimnasticii, Corneliu Ion a avut ghinion: „La întrecerile olimpice de atunci mi s-a stricat pistolul și am ratat podiumul.
M-am clasat doar pe locul 5, iar asta m-a supărat foarte tare”. Focșăneanul s-a consolat însă în 1977, când a cucerit titlul european în concursul desfășurat chiar la București (unde a bifat un record mondial). Țelul său rămânea însă câștigarea unei medalii la Olimpiadă. Iar visul i s-a îndeplinit în 1980, când a devenit campion olimpic la Moscova la proba de pistol viteză 25 de metri, întrecându-l, după trei manșe de baraj, pe est-germanul Jurgen Wiefel.

PORT-DRAPELUL ROMÂNIEI LA LOS ANGELES

Corneliu Ion a fost prezent și la Jocurile Olimpice din 1984, găzduite de Los Angeles, unde România a fost singura țară din fostul bloc comunist care a participat. A avut șansa de a purta drapelul țării noastre la festivitatea de deschidere, dar la finalul concursului olimpic a trebuit să se mulțumească cu medalia de argint, fiind învins de japonezul Takeo Kamachi, care a avut două puncte în plus. Sportivul și-a mai trecut însă în cont un titlu european
în 1985, la Osijek, și unul mondial în 1986, la București. În 1988, la Seul, a concurat pentru ultima dată la Olimpiadă, dar nu a mai avut satisfacțiile de la precedentele ediții.
A terminat concursul abia pe locul 18, motiv pentru care a decis să se retragă din activitate. „Totul este să nu lași să treacă pe lângă tine momentul retragerii. Altfel apar tot felul de regrete. Dacă te retragi prea devreme, te gândești că ai fi putut câștiga nu știu ce trofeu, iar dacă renunți prea târziu, riști să nu mai poți avea rezultatele pe care ți le-ai
fi dorit”, este principiul fostului campion și vicecampion olimpic.
După retragere, Corneliu Ion a ocupat timp de 12 ani funcția de președinte al secției de tir a clubului Steaua, iar între 1990 și 2001 a fost președintele Federației Române de Tir. În 1989, a obținut și diploma de antrenor, la Școala Internațională de la Wiesbaden (Germania).
Retras în prezent din lumea sportului, focșăneanul nu vede în roz viitorul disciplinei în care a performat: „În România este dificil la tir. Nu mai avem bază de selecție, iar sportul este oarecum costisitor. Nu mai avem la nicio disciplină o arie de selecție cât de cât importantă. Dacă nu vom fi atenți cu sportul, vom plăti mari tributuri la Olimpiadele viitoare”.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Virginia Ruzici, prima jucătoare de tenis din România campioană de Grand Slam

Dacă Ilie Năstase și Ion Țiriac au făcut cunoscut tenisul românesc în lume, la feminin, …

România, prezentă la cea de-a treia mare competiție sportivă a lumii

În toamna acestui an, în perioada 8 septembrie-28 octombrie 2023, Franța găzduiește cea de-a 10-a …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: