ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / SĂ NU UITĂM!

SĂ NU UITĂM!

SĂ NU UITĂM!

Seara zilei de 7 mai, de la ora 17, a fost închinată unui Remember al Holocaustului, care a avut loc în incinta Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consiliul Mondial Român. Organizator și prezentator Ioana Mioara Voicu ajutată de domnul Marian Stăiculescu. Manifestarea a avut două părți, Partea I – Comemorarea Holocaustului, și Partea a II-a – Program artistic.
În foaierul Centrului a fost aranjată o expoziție de fotografii (din arhiva personală a doamnei Serena Adler, membru al Comitetului Internațional Dachau, pentru generația a doua a supraviețuitorilor Holocaustului) și pe o masă erau orânduite lumânări aprinse și un coș cu pască și păhărele cu vin, din care au servit toți invitații, ca la un parastas. Invitatul special, Iancu Țucherman (muzicolog, realizator de programe de muzică clasică, la Radio Shalom Romania) supraviețuitor al Trenului Morții al Pogromului de la Iași, a spus câteva cuvinte, evocând supliciul la care au fost supuși călătorii acestui tren care plimba, în vagoane închise ermetic, un număr de trei ori mai mare de călători față de numărul pe care l-ar fi suportat spațiul respectiv, fără hrană, fără apă, fără posibilitatea de a-și face nevoile în altă parte decât pe locul pe care se aflau. Rezultatul, la deschiderea vagoanelor, două treimi din pasageri decedaseră.
Spectacolul, a început cu intonarea intonarea imnului României și al Israelului, în timp ce rulau pe ecran clipuri cu aspecte din lagărele de tortură (puse la dispoziție de doamna Maria Petrescu, sociolog). Au fost evocate atrocitățile și crimele de la Auschwitz, Dachaun și alte lagăre, despre experiențele criminale, ale doctorului Menghele, făcute pe copii între 4 și 14 ani. Tot ceea ce vrea poporul evreu, care a iertat totul, este să nu se uite, ca să nu se mai repete asemenea acte niciodată, nicăieri pe pământ. Domnul Tucherman e convins că antisemitismul se poate combate numai prin educație! Într-adevăr, și eu cred în puterea educației.
Partea a II-a, cu cântece, dans, și 8 copilași, între 6 și 16 ani care au încântat audiența cu talentele lor. A fost un eveniment foarte bine organizat și de o calitate superioară.

BEATRICE KISELEFF

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …

Eveniment Pert 2023 – Pitești

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023 a avut loc la Pitești Conferința Internațională …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: