ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / SEMNE BUNE ANUL ARE

SEMNE BUNE ANUL ARE

SEMNE BUNE ANUL ARE

Într-o după-amiază de 8 ianuarie a noului an (2019), în care abia am pășit, în sala Maestrul „Ion Lucian” a Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, în cadrul Cenaclului literar „Octavian Goga”, a avut loc o triplă lansare de carte și un moment poetic dedicat zilei aniversare a poetului Mihai Eminescu (169 ani de la naștere). A fost prima întâlnire a membrilor Cenaclului nostru, cu o participare record, fiind necesară o suplimentare de scaune. Întrucât cele trei volume de poezie „Adevărul la hotarul istoriei” de Dan Florică, „Teme, lene și dileme” (rondeluri) de Mihai Valentin Gheorghiu și „Floare de colț – iubirea” de Ion C. Ștefan au fost editate la Editura Arefeană, am consacrat evenimentul și o zi a acesteia.
Directorului editurii, poetul Ion C. Ștefan, fiind printre cei lansați, i s-a dat ocazia susținerii unei scurte dar elocvente prezentări a prolificei edituri, bine situată în peisajul editorial. Amfitrioana manifestărilor culturale de la acest centru, doamna Elena Scurtu i-a prezentat succint pe cei trei poeți și a urat întregii asistențe un an guvernat de sănătate și împliniri artistice. S-au referit la cărțile lansate, la un nivel elevat de exprimare și competență, scriitorii: Paula Romanescu, Ion Rațiu, Liviu Zamfirescu, Gheorghe Țiclete, Doina Bârcă (secretar literar al Fundației Literar-Istorice „Stoika”), Vasilica Ilie, Lucian Gruia, Geo Călugăru. Actrița Doina Ghițescu a entuziasmat auditoriul prin poeziile celor trei autori, printr-o interpretare plină de fior emoțional.
În finalul evenimentului menționat, s-a amintit extraordinara, ultimă apreciere a lui George Călinescu referitoare la Eminescu, consemnată în „Cronica optimistului” din ianuarie 1965, din revista „Contemporanul”, cu două luni înaintea înălțării sale la cer. Definind geniul, și Eminescu a fost un geniu, George Călinescu a consemnat: „Un geniu este, de plânge sau de râde, un gânditor care lasă o dâră sonoră de foc pe traiectoria lui cosmică, dând o lecție de construcție umanității”.
Finalul evenimentului a aparținut actriței Doina Ghițescu, urmărită într-o liniște de catedrală în timp ce a recitat poemul „Trebuia să poarte un nume” de Marin Sorescu, închinat celui ce ne-a dat nouă, românilor, „o lecție de construcție a umanității” noastre românești.
Sentimentul final, după această întâlnire, a fos t acela care a dat titlul acestei consemnări.

GEO CĂLUGĂRU
Membru USR

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …

Eveniment Pert 2023 – Pitești

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023 a avut loc la Pitești Conferința Internațională …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: