ACASĂ / ARTICOLE / Silvia Dumitrescu-Timică-75 de ani în slujba teatrului

Silvia Dumitrescu-Timică-75 de ani în slujba teatrului

Silvia Dumitrescu-Timică s-a născut la 24 octombrie 1902 în Craiova, într-o familie modestă ea spunea într-un interviu acordat presei. săracă și cumsecade, după cum chiar Încă din școala primară s-a remarcat prin talent artistic, recitând poezii, cântând și jucând diverse scenete. La vârsta de 17 ani s-a mutat la București și a intrat în Compania de Operetă a lui Velimir Maximilian, cântând alături de Prințul Operetei, Nicolae Leonard. Aici, a fost remarcată de reputatul profesor Ion Livescu, care, a îndemnat-o să se înscrie la Conservator, urmând cursurile acestei instituții bucureștene.

După absolvire, a debutat pe scena teatrului Maria Ventura, jucând apoi, în perioada interbelică, la diferite companii de teatru particulare din Capitală precum: Teatrul Mic, Teatrul Popular, Teatrul Vesel, Comedia, Victoria, Compania Bulandra ș.a. După naționalizarea teatrelor românești, din 1947 a trecut la Teatrul Național București, pe care nu l-a mai părăsit până la pensionare. Aici, a jucat în numeroase piese românești și internaționale precum: O noapte furtunoasă; Titanic vals; Gaițele; Take, I a n k e și Cadîr; Domnișoara Nastasia; Căsătoria; Bădăranii etc., făcând roluri memorabile, demonstrându- și talentul, hazul vodevilesc, umorul scenic și exprimarea comică inimitabilă.

În anul 1977, aflată deja la vârsta de 75 de ani, a fost distribuită în rolul Ecaterinei Arbore din comedia Micul Infern de Mircea Ștefănescu, de la Teatrul C. I. Nottara, în care a interpretat magistral un personaj feminin (soacra eroului principal, jucat de Ion Dichiseanu), în trei perioade ale vieții sale. Acest rol emblematic pentru cariera sa a fost jucat 250 de reprezentații, până în anul 1992, când, la vârsta de 90 de ani, Silvia Dumitrescu-Timică s-a retras glorios din viața teatrală. După ultimul spectacol de gală, în care a fost omagiată de toată lumea culturală, marea artistă a fost condusă la locuința sa din Piața Amzei de un alai format din toți artiștii și lucrătorii teatrului C. I. Nottara, ducându-i numeroasele buchete uriașe de flori primite și televizorul color oferit cadou cu acest prilej.

În îndelungata ei carieră actoricească, Silvia Dumitrescu-Timică a jucat și în câteva filme artistice și de televiziune dintre care enumerăm: Odessa în flăcări (1942), Tren de plăcere (după I. L. Caragiale, 1958), Furtuna (1960), Bădăranii (1960), O încurcătură (1973, film TV), Scorpia (1973, film TV), Sâmburele (1974, film TV), Micul infern (ecranizarea TV a piesei de mare succes) ș.a.

De asemenea, datorită vocii sale grave, inconfundabile, a fost solicitată să interpreteze diverse roluri și în piese de teatru radiofonic. Deși era foarte atrăgătoare fizic, cochetă, veselă și optimistă, Silvia Dumitrescu-Timică nu s-a considerat niciodată o femeie frumoasă, muncind mult pentru fiecare apariție a sa pe scenă.

Pentru merite deosebite în activitatea sa teatrală, a primit titlul de artist emerit al RPR și a fost decorată cu Ordinul Muncii și Meritul Cultural, având în prezent și o stea pe Aleea Celebrităților de lângă Monumentul Timpului de pe Bulevardul 1848. Distinsa Doamnă a Teatrului Românesc a fost căsătorită din anii ’30 cu marele actor de comedie George Timică (numele real Mitică Georgescu), cu 16 ani mai în vârstă decât ea, decedat în 1954, după care, nu s-a mai recăsătorit. Silvia Dumitrescu-Timică a decedat la 1 august 1999 după o hemoragie cerebrală, lăsând în urmă o carieră de excepție și un model de viață profesională și personală, demne de urmat de toți artiștii din toate generațiile.

Horațiu Măndășescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Nicolae Teclu

Chiar dacă a fost nevoit să-și desfășoare activitatea științifică printre străini, a rămas și a …

Provocări recente ale învățământului românesc

„Reţelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbecili care până acum …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: