ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / ȘLAGĂRUL ROMÂNESC, LA CEAS ANIVERSAR

ȘLAGĂRUL ROMÂNESC, LA CEAS ANIVERSAR

ȘLAGĂRUL ROMÂNESC, LA CEAS ANIVERSAR
9 IULIE – DATA DE NAȘTERE A TREI ARTISTE:
MARGARETA PÂSLARU, ANGELA SIMILEA ȘI MIRABELA DAUER

Muzica ușoară de ieri și de azi continuă să atragă publicul de toate vârstele, iar dacă vocile sunt agreabile și cântecul melodios, succesul este garantat.
În ziua de 9 iulie, în ani diferiți, s-au născut trei fete frumoase, sensibile, cu voci de aur, care aveau să devină în timp stele ale șlagărului românesc, iubite și apreciate de toate generațiile. Margareta Pâslaru, Angela Similea și Mirabela Dauer sunt personalități de primă mărime, care, de-a lungul anilor, au făcut să răsune cântecul românesc pe meridianele lumii. În ciuda trecerii anilor, toate trei și-au păstrat farmecul, eleganța și mai ales vocile, dând glas nenumărator creații ale marilor compozitori români.

Margareta Pâslaru sărbătorește 60 de ani de carieră artistică prodigioasă, în permanență venind cu noi albume de mare succes. În aprilie 2018 a lansat discul „Providența”, care include numeroase melodii grozave, compoziții proprii, dintre care mie cel mai mult îmi place piesa „The
Ballad of reading goal”, interpretată în duet cu reputatul om de televiziune Mircea Radu. Și acest album, ca de altfel întreaga activitate culturală din ultimii ani, are un pronunțat caracter umanitar (de această dată, în beneficiul Asociației Nevăzătorilor din România). Margareta Pâslaru are o deviză demnă de un model de urmat de toate personalitățile: „La tinerețe ne străduim să ne facem un nume. La maturitate trebuie să ne folosim numele spre binele altora”.
În prezent, realizează la Radio Clasic o emisiune săptămânală interesantă, „Margareta Pâslaru, de vorbă cu…”, în care, alături de personalitățile invitate, promovează valorile culturale românești, inclusiv în rândul tinerilor, de care mereu este înconjurată.
Revenind la șlagărul care ne bucură inimile, este de subliniat că într-o vreme când muzica a căpătat noi valențe, Margareta Pâslaru, Angela Similea și Mirabela Dauer, și nu numai, păstrează linia melodică tradițională, refuzând să se „manelizeze” și să abordeze stiluri mai profitabile, dar lipsite de valoare, întâlnite până la saturație azi în cluburi și restaurante.

Mirabela Dauer, după o problemă de sănătate care a ținut-o deoarte de scenă câteva luni, a revenit de curând și, în recitalul susținut în mai 2018 la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, a ridicat spectatorii în picioare. Ultimul ei șlagăr, „Speranța”, care deschide noul său album (gata să apară), este, în opinia subsemnatului, mai reușit decât „Fotoliul din odaie”, cântecul ei de referință.
Angela Similea, după decesul din 2011 al soțului ei, politicianul Victor Surdu, un mare iubitor de cultură, a trecut prin supărări și dificultăți, dar nu a abandonat muzica și în recentul concert de la Sibiu, alături de Ovidiu Komornic – alt creator de șlagăre – a repurtat un mare succes.
Așadar, acei „cârcotași” care spun că muzica ușoară nu mai are căutare sunt contraziși de Margareta Pâslaru, Angela Similea, Mirabela Dauer și alții, care, atunci când apar în spectacole, fac săli arhipline și culeg ropote de aplauze, iar cântecele lor sunt ascultate cu aceeași plăcere și peste ani, spre deosebire de hiturile de-o săptămână sau de-o lună auzite la unele posturi de radio și prin cluburi.
Șlagărul românesc se impune de la sine. În toate momentele frumoase ale vieții, în familie, între prieteni, ne însoțește, alungând monotonia și apăsările cotidiene. Ascultând un refren precum „Și-n apa mării” (cântecul de debut al Margaretei Pâslaru) sau „Mă întorc la tine iar, mare albastră”, cu Daniel Iordăchioaie (alt sărbătorit al zile de 9 iulie), gândul ne poartă pe însoritul litoral românesc și la Radio Vacanța, postul estival unde au fost lansate numeroase șlagăre.

Avem nevoie de muzică bună, de personalități precum Margareta Pâslaru, Angela Similea, Mirabela Dauer etc, bucurându-ne că avem posibilitatea de a le asculta live sau pe discuri. Dacă în comunism un disc-vinil sau o casetă audio costa imens și nu se găseau, astăzi le avem aproape la discreție, un motiv în plus de a-i iubi și respecta pe creatorii și interpreții de șlagăr, care ne înfrumusețează viața.
La mulți ani, Margareta Pâslaru, Angela Similea, Mirabela Dauer!
La mulți ani, muzică ușoară românească!

HORAȚIU MĂNDĂȘESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Silvia Dumitrescu-Timică-75 de ani în slujba teatrului

Silvia Dumitrescu-Timică s-a născut la 24 octombrie 1902 în Craiova, într-o familie modestă ea spunea …

Dinu Cocea-Părintele haiducilor din cinematografia românească

Dinu Cocea, pe numele său adevărat Constantin Eugeniu Cocea s-a născut la 22 septembrie 1929, …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: