ACASĂ / ARTICOLE / Speologul Cristian Lascu are acasă o „Colibă Cucuteniană”

Speologul Cristian Lascu are acasă o „Colibă Cucuteniană”

Chiar dacă nu este o „afacere” rentabilă, crearea unui muzeu sau al unui spațiu expozițional care se pretează la diferite activități istorice, culturale sau spirituale a devenit un țel pentru anumite persoane cu neliniști interioare. Sunt zeci de muzee locale, iar noua inițiativă de a avea o „Noapte a muzeelor la sate” a aprins scânteia și speranța. De Muzeul-Atelier-Școală creat la Piscu (jud. Ilfov) de o familie cu multe inițiative creative – familia Scripcariu – știu prin specificul activității mele și a colaborărilor pe care le avem, dar un „caz” mai special mi-a fost semnalat de către „căutătorul de comori” profesorul Marius-Ovidiu Sebe, de la Casa Corpului Didactic Ilfov din Brănești.

În vecinătatea Brăneștiului, în satul Cojești din comuna Belciugatele (jud. Călărași), s-a stabilit prin anii 2000 cunoscutul speolog Cristian Lascu, achiziționând de la localnici o curte pe care mai apoi a extins-o la circa 10. 000 de metri pătrați. Impresionat de cultura Cucuteni, considerată cea mai veche civilizație din Europa, pentru care a dezvoltat o adevărată pasiune în ultimii ani, acesta a ridicat în curtea sa acum mai bine de 10 ani o locuință după toate tiparele culturii neolitice. Coliba este jumătate îngropată în pământ, ridicată pe pari din lemn, pereții din bârne, bulgăriți cu lut, iar acoperișul acoperit cu trestie. Întreaga locuință este decorată cu desenele specifice culturii, spirale și diverse alte variante și combinații pictate în nuanțele specifice.

Vatra locuinței, locul de dormit, spațiul de lucru sau de luat masa, precum și obiectele ceramice specifice perioadei, întregesc atmosfera neolitică pe care o radiază așezarea. Casa vibrează a preistorie și te teleportează în urmă cu mii de ani. Deși a făcut obiectul mai multor reportaje TV, coliba cucuteniană nu este cunoscută și nici promovată. Mai mult de atât, proiectul se poate dezvolta în continuare, curtea fiind generoasă în acest sens. Cu puțin sprijin din partea autorităților pentru a amenaja și facilita accesul la acest obiectiv, satul Cojești ar putea deveni un punct de interes pentru cei pasionați de istorie și nu numai. Aici se pot ține adevărate lecții de istorie, „preistoria fiind la ea acasă”.

Poate o colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Muzeul „Dunării de Jos” din Călărași ar valoriza cum trebuie o așezare cucuteniană reconstituită, cum este cea de la Cojești. Aici s-ar putea prezenta și o serie de „Seri speologice”, deoarece domnul Cristian Lascu este unul dintre cei mai cunoscuți speologi și exploratori români contemporani. A explorat numeroase peșteri, inclusiv mediul lor subacvatic și a realizat numeroase descoperiri, cea mai faimoasă fiind Peștera de la Movile din Dobrogea, faimoasă pentru ecosistemul său unic în lume și speciile de viețuitoare care trăiesc doar aici.

Faimoasa revistă „Național Geographic România” l-a avut redactor șef timp de 12 ani. Despre activitatea cercetătorului Cristian Lascu și pasiunea sa pentru natură se poate vorbi mult. Experiența sa și rezultatele cercetărilor sale se regăsesc într-o o serie de articole și cărți publicate. Are numeroase premii naționale și internaționale ale unor instituții de prestigiu. Puțini cunosc faptul că el este inițiatorul înființării Parcului Natural Văcărești. După o activitate intensă și vastă pe tărâmul explorărilor din țară și străinătate, a decis să se retragă la țară, în satul Cojești. Aici a construit această colibă unică, inspirată din Cultura Cucuteni, care îi uimește pe toți cei care îi trec pragul. Și are atâtea de povestit…

Conf. Univ. dr. George V Grigore

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Trezirea conștiinței popoarelor într-o lume a geopoliticii și globalizării

Motto: „Marile puteri îmbracă adesea ambițiile lor strategice în considerații virtuoase de nivel universal: dreptul …

Caleidoscop politico-economic

Ne apropiem cu pași hotărâți către sfârșitul acestui an, plin de evenimente interne dar mai …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: