ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / SPORTIVI SPECIALI

SPORTIVI SPECIALI

Povestea Fundației Special Olympics în România a început în urmă cu 16 ani, deși, la nivel global, sunt mai bine de 50 de ani de când persoanele cu dizabilități intelectuale au făcut primii pași către incluziunea socială cu ajutorul sportului. Cazul concret care a dus la formarea unei mișcări globale care numără astăzi 5,6 milioane de membri este cel al surorii președintelui J.F. Kennedy a cărei dizabilitate intelectuală a condus la punerea bazelor de către o altă membră a familie Kennedy a unei mișcări în sprijinul surorii ei și a celor asemenea ei.

Special Olympics a fost fondată, așadar, cu misiunea clară de a contribui la integrarea socială a copiilor și adulților cu dizabilități intelectuale, prin angrenarea lor în programe sportive (antrenamente și competiții) menite să le ajute să își dezvolte abilitățile fizice, să capete încredere în aceste abilități, să iasă din izolare și să se bucure de succesul competițional alături de familie, să inspire mai departe alte persoane cu dizabilități să facă sport și să convingă societatea că locul lor este în mijlocul comunităților. În întreaga lume sunt peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale. În România, numărul acestora este de aproximativ 133.000, conform Misterului Muncii și Protecției Sociale.

Dintre acestea, 27.000 au participat în ultimii 16 ani la programele sportive, educaționale și medicale asigurate de Special Olympics România, cu sprijinul a 1.500 de antrenori și voluntari, colaborând cu 125 de școli speciale și organizații nonguvernamentale din toată țara. Anual, fundația organizează sau contribuie ca partener la organizarea a aproximativ 100 de evenimente sportive, de la competiții de fotbal, gimnastică, judo, la schi, înot, tenis de masă și de câmp, baschet, atletism, bocce, badminton. Cele mai noi discipline sportive pentru care Special Olympics a început să pregătească sportivi cu dizabilități intelectuale sunt patinajul pe role și gheață, introduse în 2019. În prezent sunt 15 discipline sportive pentru care persoanele cu dizabilități intelectuale se pot antrena și pot participa la competiții organizate sau susținute de Special Olympics.

Competițiile și evenimentele sportive constituie cea mai mare parte din programele derulate de fundația Special Olympics. Anual, persoanele cu dizabilități intelectuale sunt angrenate în competiții locale, naționale sau internaționale care le asigură pregătirea competițională necesară pentru a evolua ulterior în evenimente de nivelul Jocurilor Mondiale Special Olympics. Acestea sunt organizate după modelul Olimpiadelor, o dată la patru ani, și reunesc sportivi din toate colțurile lumii. Anul trecut, 34 de sportivi cu dizabilități intelectuale s-au numărat între cei 7500 de sportivi din 191 de țări din întreaga lume care au reprezentat România la Jocurile Mondiale de Vară de la Abu Dhabi. De acolo s-au întors cu 56 de medalii (17 de aur, 18 de argint, 21 de bronz). La ediția precedentă de la Los Angeles din 2015, au participat 28 de sportivi care au obținut 21 de medalii de aur, argint și bronz la șapte discipline sportive. Anul viitor, vor avea loc Jocurile Mondiale de Iarnă pentru care sportivii speciali se antrenează cu dedicare și răbdare pentru a concura în probele de schi alpin, schi fond, mers pe zăpadă, patinaj pe gheață (artistic și viteză). Deocamdată e prea devreme pentru a ști numărul sportivilor, acesta depinzând de finanțarea pe care Fundația va reuși să o atragă în acest scop. Obiectivul este însă de a depăși participarea anterioară ca număr de sportivi și medalii obținute, respectiv 15 sportivi și 21 de medalii.

În afară de Jocurile Mondiale, sportivii participă la campionate și turnee europene. Cea mai numeroasă participare se înregistrează însă la Jocurile Naționale organizate neîntrerupt în România din 2003 până în prezent. Anual, numărul participanților a crescut, acesta fiind un prilej extraordinar pentru persoanele cu dizabilități de a demonstra rezultatele antrenamentelor lor de peste an, de a fi recompensate pentru evoluția lor și de a socializa. Anul trecut, gazdele Jocurilor Naționale Special Olympics au fost orașele Deva și Hunedoara unde s-au reunit 300 de sportivi cu dizabilități intelectuale. Toți au primit medalii la toate disciplinele la care au participat (atletism, înot, baschet – abilități individuale, și fotbal – abilități individuale) întrucât principiul după care funcționează Special Olympics este acela de a recompensa participarea, curajul, determinarea și nu rezultatul în sine.

EVALUĂRI MEDICALE GRATUITE

Tot în cadrul Jocurilor Naționale, sportivii Special Olympics beneficiază de evaluări medicale gratuite prin programul Sportivi Sănătoși la șapte discipline medicale (ORL, oftalmologie, stomatologie, mobilitate și flexibilitate, nutriție și sănătate generală, sănătatea picioarelor și sănătate mentală). Acestui program i se adaugă SOFit, un program de nutriție și fitness destinat sportivilor și părinților acestora. Ambele programe fac parte din inițiativa Special Olympics „Comunități Sănătoase”.

A treia categorie de programe derulate de Special Olympics sunt cele de informare și educare a elevilor și cadrelor didactice din școlile de masă despre ce înseamnă dizabilitatea și care sunt abilitățile pe care persoanele speciale și le pot dezvolta pentru a compensa dizabilitatea. Doar anul trecut, prin programele „I lead” și „I dare to change”, mesajele de incluziune ale Special Olympics au ajuns la peste 1000 de elevi și 125 de profesori din școlile de masă.

PROGRAM DE ANGAJARE

Următoarea barieră pe care Special Olympics își propune să o ridice din calea incluziunii este aceea a angajabilității. În prezent, în România, numărul persoanelor cu dizabilități intelectuale angajate este, într-o estimare fericită, de ordinul zecilor. Prin programul „Angajați, NU asistați”, Special Olympics își propune să deschidă piața muncii pentru sportivii săi și nu numai, pregătind, pe de o parte, angajatorii pentru interacțiunea cu această categorie de angajați, dar și persoanele cu dizabilități intelectuale pentru o integrare cu șanse de succes în roluri adaptate lor. Programul se derulează pe parcursul acestui an în 12 orașe din țară și se adresează unui număr de 120 de potențiali angajați.

27.000 este numărul persoanelor cu dizabilități intelectuale implicate în programele sportive, medicale și educaționale derulate de Special Olympics din 2003 până în prezent.

133.000 este numărul de persoane cu dizabilități intelectuale din România aflate în evidențele Ministrului Muncii și Protecției Sociale.

15 este numărul de discipline sportive pentru care fundația Special Olympics susține sau organizează antrenamente și competiții sportive în beneficiul persoanelor cu dizabilități intelectuale din România.

56 reprezintă numărul de medalii de aur, argint și bronz obținute de sportivii cu dizabilități intelectuale la Jocurile Mondiale Special Olympics din 2019 organizate la Abu Dhabi.

IULIANA POPESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: