ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIRI - INFORMAȚII - EVENIMENTE / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE…

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE…

  • 1 Decembrie – 1879 – Deschiderea facultății de Medicină din Iasi.
  • 2 Decembrie – 1940 – s-a născut compozitorul și cântărețul de muzică ușoară Cornel Fugaru.
  • 13 Decembrie – 1990 – S-a înființat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), prin legea nr.39/13.12.1990. Scopul declarat al acestei instituții este: „organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța statului în timp de pace, cât și de război.”
  • 14 Decembrie 1918 – S-a născut actorul Radu Beligan. A pus bazele Teatrului de Comedie (1960), fiind director în perioada 1960-1968.
  • 15 Decembrie 1868 – Concertul inaugural al „Societății Filarmonice Române”, sub bagheta lui Eduard Wachmann, primul director al orchestrei. În program au fost lucrări de Mozart, Haydn, Beethoven
  • 25 Decembrie 1977 – A fost inaugurat Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța
  • 27 Decembrie 1945 – Înființarea Băncii Mondiale pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a Fondului Monetar Internațional(FMI), ca urmare a Conferinței monetare și financiare a ONU, de la Bretton-Wods. România a devenit membră a celor două organisme financiare, la 15.12.1972.

„INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ” LA TÂRGU-JIU
Lansarea cărții de poeme „umbrele tainelor cresc în amurg”, a distinsului scriitor, poet de excepție, Florin Saioc a constituit o adevărată sărbătoare, deoarece, la biblioteca județeană „Christian Tell”, din Tg. Jiu s-au întâlnit cele mai reprezentative personalități ale culturii județului Gorj: scriitori, profesori, ingineri și reprezentanți ai oficialităților locale, pentru a-l omagia și asculta. Toate acestea, în data de 11 octombrie a.c.

La acest eveniment cultural deosebit am avut onoarea de a participa, ca invitat personal, al venerabilului om de cultură, care reprezintă elita membrilor Uniunii Scriitorilor, din România, de pe meleagurile gorjene. Cu această ocazie am avut și plăcuta misiune, de a prezenta revista „Independența RomânăIndependența prin Cultură”, publicație care apare sub egida „Fundației Literaristorice Stoika”, prin gija distinsului domn Florian Laurențiu Stoica.

Trebuie să m ărturisesc că, subsemnatul a rămas impresionat, de interesul pe care participanții la eveniment l-au avut față de conținutul și modul de prezentare al revistei noastre și au manifestat dorința ca să poată citi această publicație, în mod constant, de acum înainte, dar și numerele mai vechi ale revistei noastre.

GH. ȚICLETE


IN MEMORIAM GHEORGHE ZARAFU

După o lungă și grea suferință, pe data de 31 octombrie 2019 (joi), inima lui Gheorghe Zarafu, scriitor, editor de excepție, cunoscut, îndeosebi ca epigramist, a încetat să mai bată. S-a născut la 5 mai 1933, în comuna Oarja, jud. Argeș. A fost condus pe ultimul drum, pe 2 noiembrie a.c. la Cimitirul Berceni 2, lângă soția sa care, sigur, îl aștepta. Au evocat omul, scriitorul și prietenul nedezmințit, scriitorii: George Corbu președinte al U.E.R., Elis Râpeanu, V iorel Martin, Gh. Țiclete, Constantin Nicușor, Geo Călugăru. A scris peste 40 de volume: epigrame, eseuri, poezii pentru copii și tineri („Epigrame și Catrene Școlare”, „Pauze cu aplauze”, „Dialog fără catalog”, etc.). membru al U.S.R., Filiala Literatură pentru Copii și Tineret. Cărțile sale pentru copii au fost traduse în mai multe limbi. A obținut Premiul Opera Omnia – Filiala Literatură pentru Copii și Tineret, Uniunea Scriitorilor – 2015. Prin înălțarea sa la Cer, literatura română a suferit o dureroasă și grea pierdere. Suntem și vom fi destui cei care, amintindu-ni-l pe Gheorghe Zarafu îl vom învia din uitare.

GEO CĂLUGĂRU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

24 noiembrie 1796 s-a născut la Mediaș învățătorul sas Stephan Ludwig Roth, participant la Revoluția …

știri | informații | evenimente

11 octombrie 1593 Mihail Viteazul intră în București și urcă pe tronul Țării Românești, după …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: