ACASĂ / ARTICOLE / CĂLĂTORI PRIN UNIVERS / TIPURILE MILOSTENIEI

TIPURILE MILOSTENIEI

TIPURILE MILOSTENIEI

În preumblările noastre zilnice, cu toții vedem pe stradă oameni care, din cauza unor probleme medicale, ne solicită ajutorul financiar într-un mod mai sfâșietor sau mai onest. Este vorba de cerșetorii de la colțul blocului, al străzii, al intersecțiilor mari.
Unii sunt de profesie cerșetori, alții caută să supraviețuiască, deoarece nimeni nu-i angajează și ei au probleme medicale grave. Nu intru acum în sistemul de protecție socială și nici în cel de reintegrare socială, ci voi vorbi despre tipurile de milostenie. Statul poate face mai mult pentru bolnavi stimulându-i să și muncească în unități protejate sau normale (acordând facilități mai mari angajatorilor) și asigurându-le și un venit minim garantat necesar tratării bolii lor (pensia de handicap ș.a.). Dar să vedem tipurile de milostenie. Milostenia se împarte în trei tipuri:
1) Din milă
2) Din interes
3) Din iubire
Milostenia din milă – este cea mai întâlnită formă de milostenie și cea pe baza căreia speculează unii cerșetori profesioniști. Practic, tu vezi starea lor de boală, diformitățile lor, lipsa unor membre sau alte probleme fizice și psihice și le dai bani. Te uiți la modul în care este îmbrăcat cerșetorul, la părul lui sau chiar la faptul că e neîngrijit sau are păduchi. Unii cerșetori își arată ostentativ organul amputat.
Dar societatea românească este de vină pentru că angajatorii nu „se încurcă” cu persoanele cu probleme medicale, fie fizice, fie psihice. Astfel, ele încearcă să supraviețuiască cum pot: prin cerșetorie.
Al doilea tip de milostenie este cel din interes, și când mă refer la interes nu mă refer la faptul că ei ți-ar putea da ceva dacă le dai, ci că o altă ființă vede și ajută persoana care oferă. Adică dai cu scopul: „de a te ajuta Dumnezeu!”. Sunt oameni străini de iubire care dau ca să-i ajute Dumnezeu să le meargă bine în ziua aceea. Sau dau pentru că aceasta este cutuma. Ei nu au niciun sentiment de compasiune pentru cerșetori, ci pentru orgoliul lor egoist. Pentru interes. Dacă cineva le-ar spune că nu vor primi nimic de la Dumnezeu pentru gestul lor, n-ar da niciodată!
Poți să dai și pentru a impresiona o fată sau pentru propria imagine publică. Această formă este cea mai detestabilă, fiind egocentrică și rapace.
A treia formă de milostenie este cea bazată pe iubire. Ești format să dai pentru că iubești. Pentru că îl consideri pe cerșetor om. Unii aplică sistemul creștin al iubirii aproapelui, alții aplică sistemul umanist: și ei sunt oameni! Nu contează ce sistem aplici, ci contează cum o faci: dai din iubire. Nu ca să te vadă iubita, Pro Tv sau prietenii, nici ca să te ajute Dumnezeu și nici pentru că te identifici cu organul lui lipsă, ci pentru că el este om! Punct.
Este aceea formă de iubire și solidaritate pentru specia umană. În rândul lor sunt cei care fac voluntariat din plăcere, medici, asistenți sociali, psihologi, dar și oameni simpli și cei educați în sânul familiei să respecte omul. Să îl considere egal al său. Îl percepi pe el ca pe copil al lui Dumnezeu. Și el este copilul lui Dumnezeu.
Dai din iubire totală pentru om.
Pentru ceea ce este el. Nu te gândești la nimic. Nici măcar la „comoara din cer” sau la faptul “că și tu poți ajunge ca el.” Ci pur și simplu dai pentru că îl iubești. Dai din dragoste.
Aceasta este forma cea mai înaltă de milostenie. Din iubire.

RĂZVAN-GABRIEL GHEORGHE

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Casa memorială „Constantin Brâncuși” din Hobița

loc de inspirație și simplitate Hobița – (comuna Peștișani, județul Gorj) este o localitate cu …

Speologul Cristian Lascu are acasă o „Colibă Cucuteniană”

Chiar dacă nu este o „afacere” rentabilă, crearea unui muzeu sau al unui spațiu expozițional …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: