ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIRI - INFORMAȚII - EVENIMENTE / Un eveniment insolit dar plin de semnificații

Un eveniment insolit dar plin de semnificații

În ziua de 21 octombrie 2021, la Institutul Cultural Francez din București a avut loc o seară special dedicată gastronomiei franceze din Valea Loarei. Excelența Sa Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, foarte recent instalată pe acest post de prestigiu, a susținut o alocuțiune în care, pe lângă menționarea tradiționalelor legături dintre țările noastre, francofonia fi ind aici la ea acasă, a prezentat valoarea turistică a unei zone de interes cu totul aparte, situată nu departe de Paris și presărată cu un mare număr de castele medievale, bine conservate și restaurate, care sunt și patrimoniu UNESCO. Pe ecran s-au derulat imagini superbe ale castelelor regale dar și ale fabuloaselor grădini amenajate în jurul acestora. Evident, o ispită turistică de primă mână.

Au vorbit despre arta lor și maeștri bucătari (chef), patisieri (care au în Franța o confrerie) și cofetari de cea mai înaltă reputație, care ne-au crescut apetitul pentru vizitarea acestei zone. Deviza: turismul ecologic, inclusiv cel gastronomic, apropiat de natură. Turismul merită promovat în spiritul epocii pe care o traversăm, în ciuda pandemiei care se va încheia, sperăm, cât mai curând. Am afl at cu acest prilej și un aspect de turism cultural: Leonardo da Vinci este înmormântat în capela castelului Amboise, unde și-a petrecut ultima parte a vieții ca invitat al regelui Franței.

Istoria ne învață multe, între altele și respectul preaputernicilor regi pentru cei care au înnobilat artele și știința. Regele Francisc I a fost onorat să ia masa cu marele Leonardo! Impostura, atât de des întâlnită la noi în aceste vremuri încă tulburi, nu- și afl a locul. De înaltă prețuire se bucură valoarea autentică. Franța și-a păstrat bunele tradiții. Vive la France! Ca președinte al Asociației Medicilor Scriitori și Publiciști Români am dori ca și literatura să constituie o punte solidă între popoarele noastre.

Corneliu Zeană

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

9 iulie 1600 Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania. 11 iulie 1714 Dimitrie …

știri | informații | evenimente

  3 mai 1848 Are loc Marea Adunare Națională de la Blaj, în cadrul căreia …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: