ACASĂ / ARTICOLE / ŞTIINŢA AZI / Universitatea Hyperion reper educațional de valoare, actual, specific secolului XXI

Universitatea Hyperion reper educațional de valoare, actual, specific secolului XXI

Cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de existență Univeritatea Hyperion a primit Diploma de Excelență și Placheta comemorativă din partea Ministerului Educației și Cercetării Științifice semnate de prof. univ. dr. Sorin Mihai Câmpeanu, ministru de resort. Cu următorul conținut:

Ministrul Educației și Cercetării Științifice

Diplomă de Excelență

Se acordă UNIVERSITĂȚII HYPERION DIN BUCUREȘTI ca semn al prețuirii generațiilor de profesori și studenți care prin merite deosebite au contribuit timp de un sfert de veac, la prestigiul învățământului românesc. Sorin Mihai Câmpeanu, Ministru Cinstea de a face parte din acest colectiv academic al Univesității Hyperion și din organele de conducere ale acestei Universități de prestigiu din învățământul românesc a determinat scrierea acestui articol. Sigur este foarte greu a sintetiza istoria de 25 de ani de existență a Universității Hyperion din București. Aspecte detaliate se găsesc în monografia acestei instituții de învățământ superior unde am fost printre autori.

Inițiativa înființării Universității Hyperion din București a aparținut prof. univ. dr. Ion Spânulescu care la dsta de 25 mai 1990 în cadrul primei reuniuni a membrilor grupului de inițiativă, pentru înființarea Fundației Universitare Hyperion s-a pregătit adunarea generală a grupului în vederea întocmirii actului de constituire. În Procesul verbal de constituire al Fundației se specifică: „Semnatarii Actului de constituire a Fundației Hyperion sunt profesori universitari de renume, oameni de cultură, artă și cercetători științifici”.

Tot în cadrul ședinței menționate s-a ales o comisie în frunte cu prof. univ. dr. Ion Spânulescu pentru elaborarea Statutului. Fundația Hyperion a fost înființată pe baza Legii nr.21 din 6 februarie 1926 și a Decretului nr. 31 din 1954 și funcționează ca persoană juridică de sine stătătoare pe baza unui Statut și a sentinței civile nr. 2064 din 14.09.1990 a Judecătoriei sectorului 1, București.

Conform acestui document Fundația Universitară Hyperion a fost constituită la 3 septembrie 1990, prin aportul prof. univ. dr. Ion Spânulescu personalitate recunoscută pe plan național și internațional în domeniul fizicii și învățământului românesc. Experiența în domeniul academic, diplomat la Ambasada României din Japonia a permis cunoașterea lumii libere.

Anul 1990 deschidea prin evoluțiile democratice la nivel național noi perspective învățământului românesc Am reliefat aceste aspecte pentru a evidenția deschiderea acestui svant român după contactul cu lumea occidentală și din Țara soarelui răsare pentru un învățământ românesc pe coordonatele regimurilor democratice. Art. 2 din Statutul Fundației Hyperion specifică scopul acesteia: promovărea schimburilor științifice și culturale cu alte țări, al stimulării valorilor cultural-științifice, precum și al dezvoltării activităților de cercetare, educație și învățământ în diferite domenii, prin instituțiile, secțiile și departamentele din cadrul Fundației.

Fundația Universitară Hyperion este o instituție apolitică, neguvernamentală și fără scop lucrativ și își propune ca prin toate mijloacele și instituțiile sale să acționeze pentru îmbunătățirea imaginii României în lume prin orgnizarea de simpozioane, conferințe, expoziții, manifestări științifice programe culturale etc. Fundația Universitară Hyperion cuprinde: Programul MASS – MEDIA pentru Fundația Hyperion, Universitatea Hyperion din București, Societatea Română pentru promovarea schimburilor cultural- științifice, Institutul de cercetare – dezvoltare Hyperion, Biblioteca centrală Hyperion, Liceul Teoretic Hyperion, Școala post liceală Hyperion, Departamente și instiuții specializate pentru relații cultural – științifice, de presă și relații publice, secțiuni pentru tineret etc. Unul din principalele obiective ale fondatorului Fundației, prof. univ.dr. Ion Spânulescu a fost Constituirea Universității Hyperion, cu un nume inspirat din creația marelui poet național Mihai Eminescu.

Această instituție de învățământ superior constituia o alternativă la învățământul de stat românesc, după model occidental. În toamna anului 1990 în cadrul Universității Hyperion au fost organizate primele patru facultăți cu următoarele specializări: Facultaea de Fizică, Facultatea de Drept, Facultaea de Filologie – Jurnalism, fondată de prof. univ. dr. Dimitrie Păcurariu, Facultatea de psiho – sociologie, fondată de prof. univ. dr. Aculin Cazacu, pentru ca în 1992 să fie constituite Facultatea de Electronică și Știința Calculatoarelor, Facultatea de Arte al cărui fondator a fost marele regizor Geo Saizescu, Facultatea de

Istorie al cărei fondator a fost Constantin Preda. Prin sentința civilă nr. 515 din septembrie 1992 Universitatea Hyperion devine persoană juridică iar în 2002 prin Legea Parlamentului României (Camera Deputaților și Senat) publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 335/ 20. V. 2002, este înființată Universitatea „Hyperion” din București ca instituție de învățământ superior, persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, parte a sistemului național de învățământ, cu sediul în București, Calea Călărașilor nr. 169, sectorul 3. În evoluția Fundației Hyperion de la înfiiințare până în prezent activitățile desfășurate și instituțiile create amintite și dezvoltate conform cerințelor învățământului românesc, după integrarea României în Uniunea Europeană au cunoscut aprecierea tineretului studios, mass – mediei, instituțiilor universitare din țară și străinătate.

Dezvoltarea patrimoniului și structurilor conexe, activitatea didactică în Universitatea Hyperion și Liceul Hyperion, cercetarea științifică, relațiile internaționale. Prezentarea acestei Universități nu poate fi încheiată fără a aminti Consiliul Director al fundației Hyperion. Prof. univ. dr. Ion Spânulescu, prof. univ. dr. Anca Gheorghiu, prim-vicepreședinte, prof. univ. dr. Sever Irin Spânulescu vicepreședinte care coordonează Universitatea Hyperion din București. Din multitudinea de activități legate de procesul de învățământ și specializări în concordanță cu piața muncii din România și Uniunea Europeană menționăm cele mai importante activități în perioada 2000-2020:

• Seminarul internațional de folclor româno – japonez; • Conferința europeană – japoneză pentru sistemul educativ;

• Festivalul florilor în colaborare cu Ambasada Japoniei, • Concursul internațional de limbă japoneză, simpozioane internaționale, de cinema, teatru;

• Tendințe în filmul european;

• Festivalul internațional de film „Stud Fest” organizat anual; • Conferința internațională în econo-fizică (ENEC);

• Românii și popoarele balcanice;

• East-West Dialogue History Hyperion Conference Personalități din cadrul Universității Hyperion au primit cele mai înalte distincții din partea unor instituții care monitorizează învățământul românesc:

• Prof. univ. dr. Ion Spânulescu, trofeul pentru realizări deosebite obținute în timpul vieții acordat de American Biographical Institute, 1999; „Meritul pentru învățământ” în grad de mare ofițer acordat de Președinția României în 2004.

• Prof. univ. dr. Anca Gheorghiu, „Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler” în 2004 acordat de Președinția României.

Încheiem această prezentare succintă cu un citat care nu necesită comentarii din partea Fondatorului, Prof. univ. dr Ion Spânulescu: „Școala, cultura, munca, parteneriatele, autodepășirea sunt cele mai de preț visuri ale omului. Acestea trebuie promovate generației tinere, prezente și viitoare. Școala, și biserica sunt instituții care pregătesc omul pentru viață, pentru societatea democratică actuală și viitoare, concurențială.

Din aceste perspective trebuie respectate, promovate, elogiate”. Încheiem amintind dintre realizările fundației Hyperion, Universității Hyperion, biserica din incinta Caminului Studențesc, sfințită în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, 24 februarie 2019, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Locaşul de închinăciune îl are ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul. La eveniment au fost prezenți ctitorii locașului și reprezentanți ai Universității, care au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar și numeroși credincioși și studenți.

Prof.Univ.Dr. Ştefan Păun

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Știința azi se îndreaptă spre cer

Asistăm azi la progrese remarcabile în domeniul cercetării și al științelor. Saltul în cunoaștere și …

Motorul pe hidrogen între probleme și performanțe, între mit și realitate

Multe invenții și descoperiri științifice și tehnologice trebuie să răspundă la întrebarea care este valoarea …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: