Luna decembrie a debutat ca în fiecare an cu o mini vacanță. După ziua de Sfântul de Andrei a urmat ziua de 1 decembrie și obișnuita paradă de la Arcul de Triumf. La parada de anul acesta, s-a aniversat împlinirea a 104 ani de la Marea Unire. La București au participat peste 1.500 de militari și specialiști din MApN, Ministerul …
Citeşte articolul »Noutăți și nostalgii de toamnă
Spre mijlocul anilor ’90 când în România au apărut televiziunile comerciale, majoritatea am mutat rapid dinspre TVR către acestea, poate și ca o pedeapsă a acestei televiziuni care fusese obedientă unui regim politic dar și ca un mod de a șterge din memorie o televiziune comunistă care intoxicase ani de zile populația. Ca orice român, și eu, am uitat de …
Citeşte articolul »VARA AMINTIRILOR
Deși este o perioadă a vacanțelor, iar posturile TV nu fac excepție, majoritatea emisiunilor fiind în vacanță până la toamnă, am urmărit câteva care mi s-au părut interesante și le voi aduce în atenție. În ediția emisiunii Referendum, difuzată luni, 18 iulie, de la ora 21:00, la TVR1, întrebarea lansată de Mihai Rădulescu şi echipa lui este: „Merită să mergi …
Citeşte articolul »REPERE CULTURALE
Trăim vremuri din ce în ce mai ciudate, după doi ani de pandemie, cu restricții din cele mai diverse și neîntâlnite de actuala generație iar acum, războiul de la granița noastră a dat lumea peste cap. În vreme ce unii fac cozi la Serviciul Pașapoarte pentru a-și asigura o plecare rapidă din țară în caz de escaladare a conflictului spre …
Citeşte articolul »PARALELE CULTURALE
Apărut în 1964, romanul lui Umberto Eco ” Apocaliptici și integrați de masă și teorii ale culturii de masă, deranja prin stilul profetic în care Apocaliptici e integrati”. Comunicații , în traducere zugrăvea parcursul culturii din următoarele decenii. Autorul evidenția faptul că în contextul în care societatea se va industrializa cu precădere, ansamblul de mijloace de comunicare în masă nu …
Citeşte articolul »PARALELE CULTURALE
Statutul de consumator de cultură, cititor, spectator (cinema, TV, teatru), privitor (artă, muzee) sau auditor (radio, muzica, conferințe) se formează din copilăria noastră și a fost condiționat și accentuat de locul și posibilitățile locului în care ne-am format și a educației primite. Deși formați și educați cultural în pas cu vremurile trăite, am ajuns azi să ne aliniem la prezentul …
Citeşte articolul »Cultură și mass-media
După o îndelungată urmărire a posturilor de știri, atât de stat cât și particulare, am observat o serie de anomalii care contravin rolului educativ al acestora. În loc de a găsi metode eficace de a-și duce la împlinire sarcina educativă, a omului simplu, media se ghidează după sondajele de opinie, care inversează rolurile. În loc de a educa auditorii, posturile …
Citeşte articolul »Gala Premiilor UCIN – Papa Francisc I în România
Nu pot semna o rubrică de cultură și educație și să nu mă înfior atunci când aud niște extravaganțe, ca să fiu delicată în exprimare, de genul scoaterii baladei Miorița din cărțile școlare. Quousque tandem abutere,/…/ patientia nostra? după cum îl apostrofa Cicero pe Catilina. Bineînțeles, până când vom mai tolera ca toți neaveniții să dispună după creierul lor, de …
Citeşte articolul »CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE
Mă întreb până când va mai fi educația supusă tuturor experimentelor neinspirate, ca să nu zic mai mult? Până când bieții copii, în loc să fie educați, vor mai fi lăsați pe mâna și la dispoziția unor creiere, nici nu știu cum să le numesc, bolnave, că altfel nu pot fi . Auziți și dumneavoastră știrea bombă în ceea ce …
Citeşte articolul »CULTURĂ, EDUCAȚIE, CIVILIZAȚIE
Și anul acesta, care a trecut pragul secolului XXI de 20 de ani, oamenii l-au petrecut fie acasă, fie la restaurante, sau prin străinătate, fiecare după pungă și preferințe. Înainte de eveniment am citit, pe Facebook, sub titlul „Un Revelion altfel…” o ofertă ciudată, Biblioteca Națională Română invita publicul să petreacă noaptea dintre ani „în cea mai autentică locație din …
Citeşte articolul »