ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI

LUMEA DE AZI

Fenomenul globalizării

O incursiune în istoria umanității Globalizarea nu are o definiție universal acceptată deoarece dinamica acetui proces implică ideologie, strategie, schimbări în societate și economia mondială cu implicații economice, culturale, politice, religioase. Din această perspectivă globalizarea poate fi abordată pe diverse domenii, cele mai importante fiind: globalizare, ştiinţă şi cunoaştere; globalizare şi religie; globalizare şi cultură; globalizare, eco-sociologie; globalizare şi noua …

Citeşte articolul »

Pensiile speciale – Scurte adnotări

Luată prin surprindere de o lege trecută prin parlament pe repede înainte, privind pensiile speciale, exprimă revolta românilor dar și neliniștea Uniunii Europene care, în mod repetat și chiar sub amenințarea unor sancțiuni, se pronunță pentru anularea acestora. Deoarece aceste speciale îi vizează, ca mari beneficiari, atât pe parlamentari cât și pe membrii Curții Constituționale, opoziția acestor foruri este firească, …

Citeşte articolul »

Marc Nicolas Angelescu – Drumul spre succes

Dintotdeauna și-a dorit să devină medic. Niciodată nu a visat să fie altceva. Când a început să joace polo pe apă, cea mai arzătoare dorință a lui era să devină atât de bun, încât să joace într-o zi un meci împotrivă echipei de la Club Natació Barcelona. Între timp, își dorește în continuare să devină medic și a ajuns să …

Citeşte articolul »

Gherasim Țic. Fericirea de a iubi și de a fi iubit

Când veți citi romanul lunii iubi și de a fi iubit Gherasim Țic, vă veți întreba ca și mine prin ce anume ne cu subtitlul a scriitorului Fericirea de a Sonata cucerește? Răspunsul ni-l oferă poetul-filozof Lucian Blaga, într-unul din aforismele sale din volumul Aforisme despre filosofie și artă: Poetul scoate cuvintele din starea lor naturală și le aduce în …

Citeşte articolul »

Matei Bucur Mihăescu

Matei Bucur Mihăescu este considerat un nou brand românesc în domeniul muzicii clasice și moderne. În vârstă de 27 de ani, Matei Bucur Mihăescu este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, specializarea Dirijat orchestră și licențiat al Facultății de Științe Politice a Universității Naționale București. Ca muzician, este recunoscut ca un fenomen, un talent muzical complex, de excepţie. …

Citeşte articolul »

Emil Boroghină sau revenirea la Poesis

Personalitate marcantă în teatru și modest în caracter, Emil Boroghină a creat, în ultimii treizeci de ani, un nou univers în teatrul românesc, mai ales în locul drag sufletului său: Craiova. Acolo, împreună cu Silviu Purcărete s-a creat o alianță inexpugnabilă a teatrului, căci Emil Boroghină este posedat de un foc interior, de o credință puternică de a se pune …

Citeşte articolul »

David Popovici și nesingurătatea alergătorului de cursă îndelungă

„M-am luptat ca de la rechin la rechin și, da, sunt unul dintre rechini acum. Am fost dintotdeauna!” David Popovici „A fi om, înseamnă a fi responsabil” – afirma Antoine de Saint-Exupéry, iar atletul graţios şi rapid al apei, pe nume David Popovici, confirmă că este deopotrivă un sportiv de performanţă şi un om dublat de un caracter deplin. Echipamentul …

Citeşte articolul »

IQ-coeficientul de inteligenţă

Inteligența, ca atribut al vieţii, este prezentă pretutindeni şi permite fiinţelor să supraviețuiască şi să se adapteze la mediu. Inteligența poate fi constatată cu uşurinţă chiar şi la cele mai neînsemnate făpturi. Omul, care grație limbajului sofisticat transformă realitatea în simboluri, deține forma cea mai elevată de inteligență și judecă gradul de inteligență al celorlalte ființe în raport cu propriile …

Citeşte articolul »

Vintilă Horia. Un scriitor român de valoare universală

„Vintilă Horia (1915-1992) a fost scriitorul celei de a doua jumătăți a secolului douăzeci, sub dublă optică de romancier și eseist” Primo Siena „Vintilă Horia este unul dintre vârfurile spirituale și literare ale creativității și afirmării românești în lume. /…/ Ar trebui să luminăm mai bine prezența lui” N. Stroescu Stînișoară Există personalități românești cunoscute și recunoscute în plan mondial, …

Citeşte articolul »

DEPENDENȚA INFORMAȚIONALĂ

Observ că asistăm la o redefinire a piramidei lui Maslow, că satisfacerea nevoilor de bază nu mai impune probleme, dimpotrivă, acestea au devenit un bun cuvenit pentru marea majoritate a oamenilor, iar nevoia de acceptare, validare și apartanență la grup le-au înlocuit. Parametrii acestor nevoi, ce înlocuiesc nevoile de bază inițiale, sunt constituiți și definiți de informație. Prin anii ’90 …

Citeşte articolul »