ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU – FILM-MUZICA

TEATRU – FILM-MUZICA

Maria Ventura – O mare tragediană româno-franceză

Maria Ventura s-a născut la 14 iulie 1888 (unele surse dau drept an al nașterii 1886) în București, într-o familie intelectuală cu origini evreiești. Mama sa, actrița LeaFanșeta Vermont era sora pictorului Nicolae Vermont (1866-1932) iar tatăl, cunoscutul și controversatul jurist, ziarist, scriitor, dramaturg, muzician, profesor la Conservator, Grigore Ventura (1840-1909), personalitate publică a sfârșitului de secol XIX. Din fragedă …

Citeşte articolul »

Paul Călinescu – Un pionier al cinematografiei românești

Paul Călinescu s-a născut la 23 august 1902 în Galați, într-o familie intelectuală, de viță nobilă. Din 1914 urmează cursurile liceului militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealu, iar în 1924 absolvă Școala Militară de Geniu. În continuare, studiază la Academia Comercială din București, pe care o termină în 1930. Este angajat ca funcționar la Ministerul Finanțelor. Pasionat de fotografie …

Citeşte articolul »

Nicușor Predescu – O personalitate a muzicii românești

Nicușor Predescu s-a născut la data de 2 iulie 1919 în Drobeta Turnu-Severin, într-o familie romă, de vestiți lăutari munteni, tatăl său Nicolae Predescu fiind un virtuos violonist și șef de orchestră. De mic copil, împreună cu fratele său mai mare, Victor Predescu (1912-1984) a deprins tainele muzicii și în special ale viorii, devenind peste ani o mare personalitate a …

Citeşte articolul »

Constantin Rauțchi Un actor cu o expresivitate ieșită din comun

Constantin Rauțchi s-a născut la data de 22 mai 1934 în București, într-o familie modestă. După absolvirea liceului industrial Polizu, a urmat cursurile IATC București pe care le-a absolvit în anul 1956, fiind coleg de promoție cu actorul Amza Pellea și regizorul Dinu Cornescu. A fost repartizat la Teatrul din Craiova unde, s-a remarcat în roluri din piese precum: Bărbierul …

Citeşte articolul »

Ionel Fernic Destinul tragic al unui muzician aviator

Ionel Fernic s-a născut la 29 mai 1901 înTârgoviște. După absolvirea școlii primare luterane din București și a liceului Vasile Alecsandri din Galați, a urmat cursurile Conservatorului din Capitală, pe care le-a finalizat în anul 1924. Încă din studenție (1919) a compus nemuritoarea romanță Cruce albă de mesteacăn, una din cele mai cunoscute și îndrăgite melodii din întreg repertoriul autohton. …

Citeşte articolul »

Ștefan Tapalagă – Actor complex, fost sportiv de performanță

Ștefan Tapalagă s-a născut la 4 aprilie 1933, în Dorohoi, jud. Botoșani. Școala generală și liceul le-a urmat în localitatea natală, după care, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (la clasa marelui actor și profesor Ion Finteșteanu) pe care l-a absolvit în anul 1961. A fost coleg de promoție, printre alții și cu reputații actori …

Citeşte articolul »

Sergiu Nicolaescu – Cel mai prolific regizor român din toate timpurile

Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930 la Târgu Jiu într-o familie de aromâni. Mama lui, Sevastița, era soră cu generalul prosovietic Nicolae Cambrea, comandantul diviziei Tudor Vladimirescu și cu comisarul de poliție Gheorghe Cambrea, care, după război a fost condamnat politic la 15 ani de închisoare, în Penitenciarul Făgăraș, cel care, mai târziu, i-a fost model pentru personajele …

Citeşte articolul »

Grigoraș Dinicu Un virtuoz al muzicii românești

Grigoraș Dinicu s-a născut la 3 aprilie 1889 în București, mahalaua Scaune într-o familie de etnie romă, de vestiți muzicanți ai epocii. Tatăl său, Ionică și bunicul Angheluș Dinicu (celebru naist) au cântat și la inaugurarea Turnului Eiffel din Paris. De mic copil, Grigoraș Dinicu a studiat muzica – vioara și alte instrumente, luând lecții cu reputați lăutari ai vremii. …

Citeşte articolul »

Marin Moraru-Un actor inconfundabil

Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937 în București într-o familie modestă. După ce a urmat cursurile școlii de construcții căi ferate și a lucrat un timp și la uzinele Grivița roșie, remarcat ca artist în teatrul de amatori, a fost îndrumat să urmeze studii superioare în domeniu. În anul 1961 Marin Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală …

Citeşte articolul »