ACASĂ / ARTICOLE / EDITORIAL / Derapaj mental generalizat

Derapaj mental generalizat

De aproape trei ani de zile, de la “debutul” pandemiei de COVID19, care din perspectiva actuală a făcut ca lumea, termen generic folosit să trăiască un fel de spaimă nemaiîntâlnită de prin anul 1918 (Gripa spaniolă care a ucis peste 50 de milioane de suflete). Cu toate contrele, angoasele, limitările de libertăți, cu greșeli inerente de gestionare a respectivei pandemii – generate cum ar spune un actor prezentator de meteo, de șocâți – ei bine, acea secvență istorică deocamdată a trecut; nu însă și urmările ei și îndeosebi frica.. Dar a venit alta, invadarea Ucrainei de către trupele rusești, sub forma unui comandament unic de gestionare a acestei agresiuni de către conducătorii de la Moscova.

Ei susțin că au invadat Ucraina spre a elimina elementele naziste din conducerea ei, pe toate planurile, urmând ca acest proces să dureze cel mult o săptămână. Și Federația Rusă și Ucraina ca stat recunoscut de 32 de ani, după dezmembrarea URSS, de fapt, locuitorii lor aparțin aceleiași filiațiuni slave. Iar “Operațiunea specială” reprezintă de fapt un fel de război civil, de tip hibrid, termen pe care nimeni nu l-a gândit ca sens, nu atât semantic ci mai degrabă ca făcând parte din zona războaielor fratricide.

Pe mai departe asistăm – noi românii – blocați mental că totul, într-un interval foarte scurt de timp – va “sări în aer”, am intrat într-un alt tip de panică, prețuri astronomice la energie, pe mai departe la alimente – foamete generalizată – la servicii cum ar fi disfuncții în domeniul transportului aerian. La pachet vin, tocmai acum și schimbările climatice, pământuri și păduri pârjolite, inundații devastatoare pe mai toate meridianele Terrei. Dar mai abitir pe aici prin Europa, Grecia, Spania, Turcia; iar ca sfaturi ale analiștilor în domeniu să mai terminăm cu “deplasările”. Lista nu se oprește, vine în pas galopant variola maimuței, modificările Covidului, iată că apare și HIV-ul iar tabloul apocaliptic e aproape complet. Dar nu! “Nucleara” care ne paște mai peste tot în lume, devenind acum o prezență prin insistența de a achiziționa pastile care conțin iod.

Dar nu, va trebui să ne modificăm obiceiurile alimentare și să mâncăm masiv greieri, lăcuste, viermi, anume stabiliți, carne sintetică – că vacile produc CO2 folositor fotosintezei și multe alte năzbâtii culinare prezentate masiv de feluriți bucătari plătiți ca atare, să susțină aceste “inițiative”. Nu, propaganda nu se oprește și insistă în continuare pe schimbările climatice ireversibile datorate înmulțirii rasei umane printre altele și necesității ca aceasta să fie redusă – indiferent prin ce mijloace – la un nivel considerat optim de unii exegeți în materie între 500 de milioane și maxim un miliard. Și din acest delir care a debutat – nu fără o gestație de zeci de ani – cu doar câțiva ani în urmă, o întreagă populație planetară a intrat într-un derapaj mental generalizat.

Cum ne “agață” pe noi românii care am mai și rămas pe aici, că vom suferi de frig și foame. Dar noi avem suficiente resurse energetice (alții nu le au), producem suficiente alimente de bază (grâu, porumb, floarea-soarelui ș.a.) dar trebuie să le împărțim cu alții “frățește”. Adică din zece, unu la tine și nouă la ei, și de aici această propagandă deșănțată de a înfricoșa populația țării noastre spre un iminent dezastru. Cum putem ieși din acest carusel al știrilor/informațiilor “bombă” care pătrunde perfid în profunzimea creierului nostru generând, cum se spune, pe teren, suicide, accidente rutiere din ce în ce mai distrugătoare, agresiuni ori amenințări hibride, mai toate în principal având ca bază fakenews-uri.

Este o temă de analiză pentru toate categoriile de decidenți, dar mai ales responsabilitatea ar trebui translată în arealul specialiștilor. Iar dintre aceștia fiecare să comunice potrivit pregătirii lui îndepărtând “atotștiutorii” măcar din zona media. Altfel, derapajul mental de care arătam în titlu va fi generalizat cu consecințe dramatice pe toate planurile.

Florian Laurenţiu Stoika

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Rotativa puterii

Rotativa 62% Unde e UDMR? Barna și 450 de urși Gazele naturale din Marea Neagră …

Miraculosul PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență Pentru cine nu știe încă semnificația termenului PNRR, înseamnă …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: