ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VIII)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VIII)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VIII)

 

– O prezentatoare care face reclama unor bijuterii zice: „Pe parcursul oricarei ore, vă (…)”. Formularea corectă este : Pe parcursul oricărei ore. Pronumele interogativ-relativ care are următoarele forme cazuale: N/Ac – care; G/D – căruia (s. masculin şi neutru) şi N/Ac – care; G/D – căreia (s. feminin). Pronumele nehotărât oricare, fiind compus pe baza celui interogativrelativ care, are aceleaşi forme cazuale!
– O „doamnă” din noul parlament, profund indignată, glăsuieşte: „Atunci nu i-am auzit pe niciunul să spună ceva împotriva (…)”. Exprimarea corectă: Nu l-am auzit pe niciunul să spună ceva împotriva (…), sau Nu i-am auzit să spună ceva împotriva (…). Greşeala se numeşte anacolut.
– Un domn ministru („sac!”) se exprimă aşa: „Aceasta este una din legile pe care populaţia o aşteaptă”. Exprimarea corectă: Aceasta este una din legile pe care populaţia le aşteaptă, sau Este legea pe care populaţia o aşteaptă (tot anacolut).
– O tanără jurnalistă, produs al şcolii româneşti de după 1990, zice: „crearea acestei gaure în buget (…)”. Corect trebuia spus: Crearea acestei găuri în buget (…).
Acest substantiv de gen feminin (o gaură, două găuri) are următoarele forme în cazurile N/Ac – o gaură; G/D –unei găuri (articulat nehotărât), sau N/Ac – gaura; G/D – găurii (articulat hotărât).
În formularea, „crearea acestei găuri”, adjectivul demonstrativ (această gaură, acestei găuri) precedă substantivul care se foloseşte cu forma nearticulată.
– Tot mai des se aude „Guvernul face corecţia bugetului”. Substantivul corecţie are sens de „pedeapsă corporală aplicată unui vinovat, bătaie”. Formularea corectă: Guvernul face o corectare a bugetului; corectare însemnând îndreptare.
– Degradarea exprimării a ajuns, din păcate, până la persoane de rang înalt în societatea românească. Astfel zice o doamnă: „Am făcut doisprezece sesizări către Consiliul Naţional al Audiovizualului în care (…). Am revenit din nou la (…)”. Precizăm că se zice corect: Douăsprezece sesizări pentru că substantivul este de gen feminin. Astfel, corect este fie două sesizări, fie douăsprezece sesizări, sau douăzeci şi două etc.
De asemenea, a reveni din nou este un pleonasm, căci a reveni presupune realuarea acţiunii, a face aceeaşi acţiune iarăşi, din nou.

FLOAREA NECŞOIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Umilirea românilor

Pe făgașul umilirii avem cel puțin două paliere ca un fel de interacțiuni între umilitor …

Doctrina haosului

Care e rezultatul practic al democrației? Biruri din an în an mai zdrobitoare, proprietatea rurală …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: