ACASĂ / ARTICOLE / Lumini în Ultraviolet

Lumini în Ultraviolet

În LUMINA organizate deosebitelor de Fundația eveniliterar-istorică „Stoika”, se înscrie și cel din data de 28 martie 2023, orele 14.00, la sala „Doina Cornea”, a Bibliotecii Naționale a României, având ca scop: lansarea volumului de versuri… „Lumini în ultraviolet”, semnat de Florian Laurențiu Stoica, precum și prezentarea numărului 80, anul IX, al revistei „Independența Română – Independența prin Cultură”. Într-o atmosferă de prietenie și în prezența unor personalități de aleasă ținută artistică, moderator fiind chiar președintele Fundației, împreuna cu Doina Bârcă, secretar fundație, cei prezenți s-au bucurat de un adevărat dialog al artelor, prin împletirea armonioasă a momentelor literare, cu cele muzicale și – nu în ultimul rând – cu domeniul artelor plastice.

Tinerețea a fost la ea acasă, invitații surpriză… fiind elevii unor cunoscute licee bucureștene, care s-au prezentat individual și, cu siguranță, au putut observa… rafinamentul oamenilor de cultură și virtuțile artiștilor prezenți. Mai întâi, să remarcăm interesantele și variatele comentarii, raportate la conținutul celui de-al doilea volum cu poezii, pe care îl finalizează domnul Stoica… Și-au exprimat, pe rând, opiniile critice: Florentin Popescu – încercând să plaseze valoarea poemelor în contextul liricii contemporane, își exprimă nevoia de a recunoaște, prin versuri, pe autorii valoroși; Geni Duță – editor și colaborator al revistei – subliniază meritele artistice multiple ale autorului, urmărește direcțiile tematice principale, remarcă poemele dedicate persoanelor speciale din viața autorului (bunica, mama, soția…); Paula Romanescu – consideră că volumul rezistă prin poemele de dragoste; Nicolae Vasile – îl vede pe autor precum un inventator în cultură; Ioana Stuparu – subliniază respectul pentru limba română literară, importanța omului de cultură în realizarea la un nivel artistic înalt, a fiecărui număr al revistei; Geo Călugăru – ca de obicei, parcurge cu entuziasm perimetrul poetic;

Doina Bârcă – aduce un elogiu președintelui Fundației, artistului, analistului atent la detalii; Gheorghe Țiclete – face scurte comentarii pe text, folosind câteva citate; Maria Petrescu – creionează, sintetic și argumentat, un interesant portret de autor; Vergil Cojocaru Cover – elogiază, în egală măsură, pe autorul și investitorul în cultură; Ioan Rațiu – transmite felicitări pentru… noua apariție editorială, calitatea evenimentului, mulțumiri pentru prezența tinereții, lecturează un izbutit catren selectat din creația autorului: “Am înțeles democrația/ Voi să aveți prosperitate/ Noi cei rămași cu inerția/ Vom folosi adverbul poate”. Dăruiește în final asistenței, câteva versuri memorabile: “Când frumusețea se roagă/ Dorul devine sărbătoare”; “Zidurile știu ce sunt/ Când luminambrățișează dorul”.

În general, vorbitorii au apreciat realizările pe multiple planuri, ale omului de cultură Florian Laurențiu Stoica, varietatea și actualitatea tematică – virtuți ale poemelor din conținutul volumului, reflectând realități sociale, politice, istorice și – nu în ultimul rând – sufletești. Câteva poeme au fost lecturate de cunoscuta actriță Doina Ghițescu.

Momentele muzicale i-au avut ca protagoniști pe: Andrei Păunescu, mereu vivacele cantautor resuscitând spiritul Cenaclului „Flacăra”, împletind versuri păunesciene, cu melodii mai vechi sau mai noi; contratenorulVladimir Catană – pasionat culegător de cântece vechi (sec. XVIII-XIX), a impresionat pe cei prezenți, cu o romanță din vremea lui Mihai Eminescu și un cântec irlandez, în primă audiție; Petrică Pană a făcut invitații la dans, cu magica-i vioară; profesorul Nicolae Maxim – ca de obicei, a îmbinat poezia cu melodiile flautului fermecat. O prezență specială a fost Laura Ivanov, tânăra și promițătoarea plasticiană, care și-a prezentat lucrările expuse în sală, cu modestie și căldură. Protocolul final, a oferit clipe agreabile, necesare comunicării, schimburilor de opinie și continuării dialogurilor prietenești.

Ioan Rațiu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Capitalele Țării Românești-București

Arheologia a dovedit existența omului pe teritoriul orașului din cele mai vechi timpuri, paleoliticul inferior. …

Ion N. Ionescu Bizeț

Unul dintre ctitorii învățământului ingineresc din țara noastră, educator complex, fondator al Gazetei Matematice Nu …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: