ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / SIMONA HALEP, REGINĂ LA WIMBLEDON

SIMONA HALEP, REGINĂ LA WIMBLEDON

România a intrat în clubul select al țărilor care au un câștigător la celebrul turneu de tenis de la Wimbledon, cel mai vechi din lume. Simona Halep (27 de ani) s-a impus în ediția din 2019 a întrecerii londoneze, după ce a învins-o în finală, fără drept de apel, pe multipla campioană Serena Williams (SUA, 37 de ani), scor 6-2, 6-2. Acesta este cel de-al doilea trofeu de Grand Slam cucerit de sportiva constănțeancă, după cel de la Roland Garros, dobândit în anul 2019, iar România devine a 11-a țară de pe glob care are o reprezentantă învingătoare în întrecerea feminină, alături de Marea Britanie, SUA, Franța, Germania, Australia, Brazilia, Elveția, Cehia, Rusia și Spania. Dacă adăugăm și turneul masculin de simplu, din 1877, când a debutat întrecerea, și până în prezent, doar 18 dintre țările de pe glob au avut câștigători la Londra: Marea Britanie, SUA, Australia, Franța, Germania, Elveția, Cehia, Spania, Brazilia, Noua Zeelandă, Rusia, Egipt, Peru, Suedia, Croația, Olanda, Serbia și România.

 

LA UN MINUT DE RECORD

Până acum, trofeul de la Wimbledon a fost un vis interzis pentru români. Doar Ilie Năstase a fost aproape de el în două rânduri, în 1972 și în 1976, când a pierdut finalele disputate împotriva jucătorilor Stan Smith (SUA) și Bjorn Borg (Suedia). E drept că „Nasty” a reușit să se impună în proba de dublu a turneului londonez în 1973, când a făcut echipă cu americanul Jimmy Connors. La rândul ei, Simona Halep nu se putea lăuda decât cu o semifinală la Grand Slam-ul din Anglia, în 2014, când drumul spre final ă i-a fost barat de canadianca Eugenie Bouchard. Simona a debutat în ediția din acest an de la Wimledon împotriva bielorusei Aliaksandra Aleksandrovna Sasnovich, pe care a învins-o în două seturi: 6-4, 7-5. A urmat duelul cu conaționala Mihaela Buzărnescu, pe care Halep l-a tranșat în trei seturi: 6-3, 4-6, 6-2. În turul trei, constănțeanca a înfruntat o altă sportivă din Belarus, și anume fostul număr unu mondial Viktoria Azarenka, de care a trecut fără emoții, 6-3, 6-1, iar apoi în cale i-a ieșit americanca Cori Gauff, care, la doar 15 ani, impresionase pe toată lumea la Wimbledon. Simona nu i-a dat însă nicio speranță, învingând-o cu scorul de 6-3, 6-3, și a ajuns în sferturile de finală, unde a trecut de chinezoaica Zhang Shuai: 7-6 (4), 6-1.

Următoarea „victimă” a Simonei Halep a fost, în semifinale, ucraineanca Elena Svitolina (scor 6-3, 6-1) și a ajuns să se lupte pentru trofeu cu multipla campioană Serena Williams (SUA), care, în ciuda celor 37 de ani ai săi, era privită aproape de toată lumea ca marea favorită la câștigarea turneului. Până la acest meci, Simona și Serena se înfruntaseră de nouă ori și singura dată când românca a reușit să o învingă fusese în 2014, în grupele Turneului Campioanelor.

Cu toate acestea, finala n-a avut istoric. Halep a făcut un meci perfect. A început în forță, a continuat în aceeași manieră și nu i-a dat nici cea mai mică șansă adversarei, impunându-se cu scorul de 6-2, 6-2 într-un meci care a durat doar 56 de minute. Cu un minut mai mult decât cea mai rapidă victorie înregistrată într-o finală feminină de la Wimbledon, înregistrată în urmă cu 35 de ani! Simona Halep a stabilit însă un record absolut pentru o finală feminină: a comis doar trei grețeli neforțate, față de cele 26 ale Serenei. La finalul meciului, Serena Williams a avut puterea să o felicite pe Simona Halep, spunându-i: „Felicitări, meriți trofeul. Ai jucat mai bine”. „Simona a jucat extraordinar! Nu e o surpriză, toată lumea vrea să joace extraodinar împotriva mea. Am încercat totul, dar azi nu mi-a ieșit nimic, Simona a returnat aproape tot ce era posibil. Cred că de multe ori am exagerat, am încercat prea mult.

Pur și simplu, Simona a returnat incredibil de multe mingi! A jucat fenomenal! Simona și-a dat inima pe teren, poate că trebuie să învăț asta de la ea”, le-a mărturisit apoi ziariștilor jucătoarea din SUA. „Nu am jucat niciodată mai bine, este cel mai bun meci din carieră. A fost visul mamei mele, spunea că vrea să vrea să fac ceva în tenis, să câștig finala la Wimbledon. Vreau să-i mulțumesc pentru tot! Îi mulțumesc și Serenei, a reușit să mă inspire de fiecare dată”, a declarat și Simona Halep, după marele succes pe care l-a repurtat.

„VREAU CA UN MILION DE COPII SĂ MEARGĂ LA TENIS”

După întoarcerea în țară, Simona Halep le-a prezentat fanilor români trofeul cucerit la Wimbledon, într-un eveniment organizat pe „Arena Națională” din București de Primăria Capitalei, în colaborare cu Federația Română de Tenis. Cei aproximativ 25.000 de spectatori prezenți în tribune au avut ocazia să retrăiască finala de la Wimbledon, însoțită de explicațiile furnizate de marea campioană și de fostul mare tenismen Ion Țiriac, actualul președinte al federației de specialitate. „Suntem aici ca să împărțim acest trofeu, este al țării, în primul rând. Mă bucur foarte mult că ați venit și să ne gândim că, poate, vom mai avea parte de astfel de zile. Vă mulțumesc”, le-a transmis, printre altele, jucătoarea noastră celor prezenți. Cu această ocazie, Simona Halep și-a anunțat și proiectul pe care și l-a stabilit: „Am un proiect cu Federația Română de Tenis. După US Open, o să mergem în țară. Vrem să alegem mai mulți copii pe care să-i îndrumăm către tenis. Vreau ca un milion de copii să meargă la tenis și să devină campioni, iar apoi să venim pe stadion și să-i sărbătorim”.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Euro 2024 – turneul final la care vom striga din nou „Hai România!

După o lungă a ș t e p t a r e , românii vor …

Naționala feminină de handbal, calificare en-fanfare la Campionatul European

Echipa națională feminină de handbal a României s-a calificat fără niciun fel de emoții la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: