ION GHEORGHE ARCUDEANU
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, Bucureşti, 1961.
Fost coleg de şcoală primară cu Dan Piţa, Ion Arcudeanu este şi acum angajatul Teatrului “Ion Creangă”. Când a dat la Facultatea de Teatru, odată cu el au căzut Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Constantin Diplan, Marian Hudac şi Camelia Zorlescu. În al doilea an au intrat toţi. A mers la Teatrul Ţăndărică şi a intrat păpuşar, pe urmă la Şcoala Populară de Artă.
Un preot şi-un poliţist treceau amândoi pe stradă.
Doi se tăiau în cuţite dup-o straşnică sfadă
Poliţistul vrea să-i despartă, popa intervine:
– N-au terminat! Unul va fi al tău, celălalt la mine!
***
Iubitule, ne-am căsătorit, te rog să mă-nţelegi.
Eu mă despart greu de obiceiurile de fată
Nu e nicio problemă, la ei poţi foarte des să mergi
De la mamă să iei mâncare şi bani de la tată!
***
Un fizician către soaţă:
– Eşti atrăgătoare!
– Tu aiurezi! M-am îngrăşat, spui o aberaţie!
Păi tocmai! Este-o lege-a fizicii nemuritoare:
Cu cât creşte masa, creşte şi forţa de-atracţie!
***
Proaspăt căsătorita vine-nvineţită la mamă
M-a lovit bărbatul peste ochi, m-a bătut de pomană!
Dar mi-ai spus că-i în delegaţie, fir-ar el de mişel
Păi scumpa mea mămicuţă, şi eu am ştiut la fel!
***
Iată şi o păţanie prin care a trecut actorul Niki Atanasiu pe vremea când era foarte tânăr. Această întâmplare a circulat repede din gură în gură, iar azi a ajuns… un banc vechi.
Dar pentru cei născuţi mai de curând… Niki a fost invitat la o onomastică. Gazda, amabilă, a servit la început pateuri cu ciuperci, însoţite de vechea glumă: „Serviţi liniştiţi, nu sunt otrăvitoare”, continuând: „Tuţi al meu a mâncat cinci, iar acum se joacă prin curte”.
Trebuie să se ştie că „Tuţi” era un căţeluş de rasă. Pateurile fuseseră cu adevărat delicioase. Au urmat alte bunătăţi stropite cu vin de Segarcea.
Toţi erau binedispuşi, iar doamnele râdeau cu poftă de glumele lui Niki. Dar când le era lumea mai dragă, servitoarea a venit cu o veste pe care de abia a îndrăznit să o şoptească:
– Coniţă, a murit Tuţi!
Un domn mai în vârstă a strigat:
– Suntem otrăviţi!
Unei invitate i-au făcut frecţie la tâmple, cu oţet aromat. O alta se tăvălea pe jos, acuzând dureri în pântece:
– Mi-e rău!
S-a telefonat la Salvare. O doamnă între două vârste a fost transportată la spital… Caz de otrăvire! După ce sufrageria a rămas pustie, gazda şi-a întrebat, tristă, slujnica:
– Tuţi a suferit mult?
– Nu, coniţă, că l-a călcat tramvaiul şi a murit pe loc.
(Din volumul „Farsele actorilor, Actorii farselor”)
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro