ACASĂ / ARTICOLE / SEMNAL EDITORIAL / Rodica Oniga – DESTIN DE SISIF

Rodica Oniga – DESTIN DE SISIF

La Rodica Oniga, chiar dacă lumea cade într-un veac împotmolit, tribunalul sorții îi amintește de cerul de odinioară, de toamnele cu nostalgie, incluzând ciclul de viață al nostru, cu parcurgerea anotimpurilor de existență. Mirific, morile de vânt se adapă cu grâu, si eu gândesc la bucuria fanteziei autoarei, că toată taina dumnezeiască, pusă în dospirea pâinii, aduce o simfonie bine orchestrată de vânt în spectacolul vieții, singurul care se joacă fără nici un fel de repetiție.

În versurile sale, toate orologiile în lacrimile zăpezii amintesc de meșterul Manole, pe care eu îl văd ca pe o trimitere la tic-tac-ul din zidirea Anei, aducând tânguire ca pe un cântec de demult, până în secunda când se risipește, și care este, de fapt, elogiul adus jertfei creației. Decorul este împânzit de tristețe profundă, de disperare și priviri bolnave, într-un sacrificiu care devine suprem pentru uitare: ruperea de persoana importantă pe plan sentimental, nu neapărat pentru iubirea tăinuită, ci ca o măsură de protecție egală cu “a nu mai urî’’.

Întoarcerea nopților și a elegiilor pe înserate nu sunt decât melancolie și durere ca exprimare a sentimentelor complexe, nota predominantă fiind jeluirea ori regretul. Rodica Oniga este poeta la care înțelepciunea unei vieți se impune prin maturitate emoțională și expresivitate în scris, și care poate să se bucure de citirea unui caiet cu amintiri sfinte. Dar cum lacrimile pot fi deopotrivă și de fericire, doresc să citesc un volum de poezie cu evidențierea bucuriei, evidențierea dorului ori iubirii.

Doina Bârcă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

A înflorit caisul mamă! de Gabriela Dancu

Volumul de față este de fapt o invitație la dăruire prin scris… Lirism, nostalgie, iubire …

EROTIKON de Andrei Enescu (Andreas Erotokritos pseudonim)

Mă bucur că poezia are adepți noi în ceea ce privește scrierea ei. Această broșură …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: