ACASĂ / ARTICOLE / LA ÎNCEPUT DE DRUM - ȘCOALA AZI / CU SUFLETUL PRINTRE CĂRȚI

CU SUFLETUL PRINTRE CĂRȚI

„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” spunea poetul Tudor Arghezi. A sărbători o carte înseamnă ca fiecare să se închine în fața luminii, regăsindu-se pe sine, smerit. Nu doar pentru că, la început, a fost Cuvântul, adică Dumnezeu. A sărbători autorii înseamnă un popas în timp, un răgaz de retrospectivă, unul de estimare a valorilor operelor lor asupra prezentului și altul de proiectare încrezătoare în viitor. Mulți elevi nu mai vin astăzi la bibliotecă să descopere universul literar, limitându-se la lectura prin intermediul internetului. Ne revine nouă, celor de azi, nobila îndatorire să adâncim descifrarea miracolului, mărturii despre timpurile mai vechi sau mai noi neluate în seamă de elevi. Prin urmare, scoatem la lumină importante documente, manuscrise, schițe de tot felul, desene, varii notițe, scrisori, scrisori trimise și scrisori primite, aflate în biblioteci sau muzee.

Astfel s-a născut proiectul „Invitație la lectură”, un proiect ambițios inițiat de către Lucreția Nechifor, biblotecar școlar la Colegiului Economic „Viilor”, pentru anul școlar 2019-2020, proiect desfășurat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” Scoipan Carmen (bibliotecar) sectorul 5, Bucureşti, Biblioteca Metropolitană Bucureşti – Filiala „Ienăchiță V ăcărescu” Panseluța Mare, (bibliotecar), Muzeul Național al Literaturii Române Loreta Popa, Andreea Drăghicescu și Gabriela Toma. Sprijinul în acest sens venind și din partea lui Roșu Nae președintele Cenaclului Literar „Arena Literară”, pictoriței Ecaterina Mihai și artistului fotograf Romică Zaharia, cel care a fotografiat momentele activităților desfășurate. Scopul principal al proiectului a fost acela de conștientizare a rolului cărții, al bibliotecii, al muzeului în dezvoltarea personală, deprinzând tehnici de autoinstruire și autoperfecționare prin intermediul lecturii.

Preocuparea noastră a fost interesul elevilor pentru documente, înregistrări, fotografii, mărturii, viața și opera unor scriitori ce nu-și mai au locul în manualele școlare ori sunt vag menționați la orele de curs.

Ideea folosirii în proiect a informațiilor digitale aflate pe siteul Muzeului Național al Literaturii Române – Muzeul digital a avut un rol de conștientizare a unor realități, a valorilor noastre literare, chiar dacă acestea nu conveneau educației gustului lor. Muzeul digital poate oferi publicului acces gratuit la cele peste 300 de fonduri aflate în patrimoniul său, conectându-se astfel la noile media și creând o rețea a vizitatorilor săi interesați de conținutul propiu-zis al arhivelor de astăzi, în lipsa unor spații de expunere.

Au putut înțelege rolul vital al muzeelor, acela de reflectare a societății, o oglindă a creativității.

S-a încercat în semestrul I o zidire a edificiului literar, prin prezentarea autorilor: George Topîrceanu, Dimitrie Bolintineanu, Ienachiță Văcărescu, Ion Minulescu, având plăcuta supriză, venită din rândul elevilor de a-i îndrăgi pe scriitorii prezentați. Ba, mânați de curiozitatea de a afla mai multe, s-au documentat corespunzător. Putem specifica aici și studiul privind ținuța vestimentară din generația autorului studiat. Ce supriză să-l întâlnești pe George Topîrceanu printre elevi, boem, visător.

Sceneta a fost interpretată cu o ușoară ironie, mirându-se chiar el că elevii mai citesc poezia scrisă de el, supărat că nu-și mai are locul în manualele școlare. Delicatul boier, Ienăchiță Văcărescu, autorul celei dintâi gramatici românești tipărite, aștepta cu sensibilitate, sosirea oaspeților, întâmpinându-I cu versurile sale, fiind un mare iubitor de țară, dându-le prima și cea mai importantă lege: Creșterea limbii românești. A urmat o abundență de diminutive. Inimioara lui s-a revărsat în versuri, poetul Ienăchiță Văcărescu ne-având nevoie să imite. Nimeni nu poate imita sentimente. Au învățat să recite versurile într-un mod diferit decât cel de la orele de curs, sprijin primind de la actrița Doina Ghițescu și de la scriitoarea Mariana David. Au ascultat și înțeles rolul criticii literare, invitat fiind domnul Victor Atanasiu, critic literar, membru al Cenaclului Literar „Arena Literară”, care le-a deconspirat plăcerea lecturii, împărtășind-o și lor. Au urmărit cu interes filmele biografice ale autorilor menționați. Au învățat să cânte versurile, lunecând spre noi înțelesuri, cuvinte vechi, cu greu rostite astăzi, dar atât de pregnante, redând astfel starea vremurilor trecute, atmosfera dorului, a iubirii, care-i atât de ușor de definit și astăzi. Începutul a fost ușor dificil, dar pe măsură ce elevii au înțeles scopul întâlnirilor, totul a decurs în mod firesc, doritori fiind de noi informații, conștientizând activitatea ce se desfășoară ca fiind cuprinzătoare de cultură, literatură și artă. Au realizat infografice plecând de la informațiile primite la activități. La toate întâlnirile elevii s-au bucurat de picturile expuse ale artistei Ecaterina Mihai, care consideră c ă scopul nemijlocit al artei este promovarea binelui. Când lumina cugetului se revarsă în privire, aceasta descrețește fruntea îngândurată. Ca artist, este convinsă c ă, în viitor, puterile care vor domina acțiunile în rândul elevilor, vor fi acelea ce se vor dezvolta pe baza întrepătrunderii civilizației cu cultura. Arta este un vis colectiv. A adus un plus de rațiune, frumusețe și generozitate prin expunerea operelor sale: „Poemul vieții de odinioară”, „ Mere roșii” și „Peisaj de toamnă”.

Toate acestea au fost posibile cu sprjinul cadrelor didactice, profesorii de limba și literatura română din Colegiul Economic „Viilor” – Poenaru Oana, Ioniță Olimpia, Petrescu Adina, Stan Viorica (profesor de istorie) și profesorii de limba și literatura română din Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” – Petre Ruxandra, Nițoiu Anca, Radu Ruxandra, Avrămuță Diana, Gabriel Gorjanu Gîlea (profesor de muzică), muzeografi – Andreea Drăghicescu și Gabriela Toma.

La toate întâlnirile elevii au primit cărți cu autorul prezentat, materiale promoționale, semne de carte, insigne, afișe, flayere.

La finalul proiectului elevii vor vizita Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Anton Pann”, inclusiv Muzeul Național al Literaturii Române, apoi vor pleca într-o excursie tematică literară la Casa Memorială George Topîrceanu din Nămăești, județul Argeș.

LUCREȚIA NECHIFOR Bibliotecar școlar

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

STANCU ANDRA GEORGIANA „Pasiunea mea este să joc teatru”

S-a născut la data de 24.06.2005 în Bucureşti şi este elevă în clasa a VIII-a …

HORIA MIHAI DANCIU „Un elev cu o imaginație bogată”

S-a născut în 2 iunie 2010 în București, are 9 ani și este elev în …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: