ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIX)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIX)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIX)

 

1.12.1892 – S-a născut scriitorul Cezar Petrescu (romanele: „Întunecare”, „Calea Victoriei”, „Aurul negru”) (m.09.03.1961).

***

1.12.1918 – S-a născut poeta şi prozatoarea Ludmila Ghiţescu („Arşiţa stelelor”, „Vifor albastru”) (m.02.01.1991).

***

1.12.1936 – A avut loc inaugurarea Arcului de Triumf, în prezenţa regelui Carol al II–lea şi a reginei Maria; operă a arhitectului Petre Antonescu, monumentul are înălţimea de 27m şi a fost redeschis pentru publicul vizitator în 2002, după 55 de ani de absenţă din circuitul monumentelor oraşului.

***

2.12.1845 – A fost înfiinţată, la Paris, „Societatea studenţilor români”, avându–l ca preşedinte pe Ion Ghica şi ca secretari pe C.A.Rosetti şi Scarlat Vârnav. Societatea a înfiinţat o bibliotecă românească şi a militat pentru unitatea politică a ţărilor române.

***

2.12.1849 – S-a constituit, la Paris, „Asociaţia română pentru emigraţie”, condusă de Ion Ghica şi Nicolae Bălcescu.

***

2.12.1935 – S-a născut poetul Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor ‘50, numit de criticul Eugen Simion „buzduganul unei generaţii” („Primele iubiri”, „Moartea căprioarei”) (m.22.12.1956).

***

6.12.2005 – A fost semnat, la Bucureşti, acordul privind instalarea unor baze americane militare pe teritoriul României; este primul acord de acest gen semnat de Washington cu un fost stat comunist din Europa de Est.

***

7.12.1965 – Adunarea Generală a ONU adoptă, în unanimitate, „Declaraţia cu privire la promovarea în rândurile tineretului a idealurilor de pace, respect reciproc şi înţelegere între popoare”, iniţiată de România.

***

8.12.1904 – România a semnat, la Haga, alături de alte 24 de state, Convenţia internaţională asupra regimului vaselor Crucii Roşii pe timp de război.

***

8.12.1921 – Spectacolul inaugural al Operei Române din Bucureşti. George Enescu a dirijat opera „Lohengrin” de Wagner, cu text românesc după o traducere de Şt. O. Iosif. Sediul de atunci al operei era vechea clădire a Teatrului Liric, de lângă parcul Cişmigiu; noul local al Operei a fost ridicat în 1953.

***

9.12.1894 – Pe străzile Capitalei a început să circule primul tramvai electric. Ruta tramvaiului, având numărul 14, era pe bulevardul Est-Vest (Bulevardul Cotroceni-Obor).

***

9.12.1966 – A fost inaugurată Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeş.

***

9.12.1972 – România aderă la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.

***

12.12.1792 – S-a născut Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării eteriste de la 1821 (m.01.08.1828).

***14.12.1280 – Prima atestare documentară a oraşului Sighişoara.

***

15.12.1876 – A luat fiinţă Cercul Militar al ofiţerilor din garnizoana Bucureşti, actualul Cerc Militar Naţional. Construcţia Palatul Cercului Militar Naţional, sediul de astăzi al instituţiei, a început în anul 1911 şi s-a încheiat în anul 1923.

***

17.12.1843 – S-a născut regina Elisabeta (Carmen Sylva), prima regină a României, soţia regelui Carol I (m.18.02.1916).

***

23.12.1963 – S-a încheiat prima călătorie în jurul Pământului efectuată de o navă românească, cargoul „Bucureşti”.

***

25.12.1859 – S–a născut, la Bucureşti, Raoul Günsburg, compozitor, unul dintre cei mai importanţi impresari români de operă .

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: